Ν. Χριστοδουλίδης: Εφικτό να υπάρξουν αποτελέσματα στην Τριμερή του Βερολίνου

Ν. Χριστοδουλίδης: Εφικτό να υπάρξουν αποτελέσματα στην Τριμερή του Βερολίνου

Είναι εφικτό να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα κατά την τριμερή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να υπάρξει συναντίληψη ή συμφωνία επί των όρων αναφοράς».

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προτεινόμενου προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2020, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αναμένεται πριν από τη συνάντηση στο Βερολίνο να έρθει στην Κύπρο η ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για την προετοιμασία της συνάντησης.

Βάσει των όσων έχουν προηγηθεί, είναι εφικτό να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο Βερολίνο που θα ανοίξουν τον δρόμο για τα επόμενα βήματα, είπε ο Υπουργός.

Όσον αφορά τη συναντίληψη ή συμφωνία επί των όρων αναφοράς, είπε ότι θεωρεί πως αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί, στη βάση των αποτελεσμάτων της άτυπης συνάντησης της 9ης Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του κ. Ακιντζί για το θέμα, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα παρερμηνείας για το τι λέχθηκε στις 9 Αυγούστου.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ για το 2020 ανέρχεται σε 91,8 εκ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 78 εκ. είναι τακτικές δαπάνες και 13,9 εκ. αφορούν αναπτυξιακές δαπάνες. «Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί το 1% του συνολικού προϋπολογισμού του κράτους» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε τον περασμένο Σεπτέμβριο δήλωση ετοιμότητας για να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας για να γίνει μέλος της ζώνης Σένγκεν και ξεκινά άμεσα η αξιολόγηση από πλευράς ΕΕ. Το αίτημα υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο και υπάρχουν πέντε στάδια, που αφορούν την αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο και την πράσινη γραμμή, πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Δημοκρατίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, μέσω και της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια του δικτύου τριμερών συνεργασιών από κοινού με την Ελλάδα, καθώς και στο όραμα για τη δημιουργία ενός περιφερειακού οργανισμού, έναν «Μεσογειακό ΟΑΣΕ» που θα λειτουργήσει χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Το θέμα προσεγγίζεται θετικά από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς είπε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διάσταση, αλλά με τα γειτονικά κράτη «συναποφασίζουμε πως θα προχωρήσουμε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής, ο Υπουργός είπε ότι οι αμυντικές συνεργασίες με τρίτα κράτη δεν στρέφονται εναντίον κανενός και δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως επιθετικές. Όσον αφορά δημοσίευμα για αλλαγή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο στόχος για γεώτρηση στο 7 ουδέποτε ήταν άμεση προτεραιότητα για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, καθώς πήραν πολύ πρόσφατα τα δικαιώματα του συγκεκριμένου τεμαχίου.

Ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο είπε ότι αυτό προωθεί τις πολιτικές των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι ο ξεκάθαρος προσανατολισμός της Κύπρου είναι προς την ΕΕ.

Όσον αφορά τις τριμερείς συνεργασίες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «θωρακίζουμε με τις τριμερείς πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ μας», λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα στρατιωτικοποίησης της κατάστασης εκ μέρους της Κύπρου ή με τη βοήθεια τρίτων.

Ανέφερε συναφώς ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα στην ΕΕ για την Τουρκία, με πολλές χώρες να συζητούν ακόμη και την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θέση της Λευκωσίας είναι ότι δεν είναι υπέρ του τερματισμού της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, είπε ο Υπουργός ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί πιο επιτακτικά μόλις αναλάβει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ότι αν και το ζήτημα της απόσυρσης της ειρηνευτικής δύναμης δεν αναδείχθηκε στις τελευταίες δύο συζητήσεις για την ανανέωση της θητείας της, ωστόσο δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Για το Brexit είπε «ότι ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα» τονίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Κατά την παρουσίαση του προτεινόμενου προϋπολογισμού, ο κ. Χριστοδουλίδης προέβη παράλληλα σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου από πέρυσι, σημειώνοντας ότι υπ'αριθμόν ένα προτεραιότητα των δράσεων παραμένει η επίλυση του Κυπριακού. Ανέφερε συναφώς ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαδικασία μεταρρύθμισης και απαρίθμησε τους τομείς των δράσεων.

Είπε ακόμη ότι συνεχίζεται μεθοδικά η προσπάθεια να ξεφύγουμε από μια μονοθεματική εξωτερική πολιτική που ασχολείται αποκλειστικά με Κυπριακό, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων με κράτη της Μέση Ανατολής και του Κόλπου, αλλά και στην ενδυνάμωση της φωνής και του ρόλου της Κύπρου στα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, και στη λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ.

Στόχος, είπε, είναι η ενεργή συμμετοχή στα τεκταινόμενα, λέγοντας ότι διπλωματικές αποστολές έχουν ανοίξει σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής,. Αντίστοιχα είπε ότι όλες σχεδόν οι χώρες της περιοχής, διατηρούν πρεσβείες στην Κύπρο, με πιο πρόσφατη την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι προχωρούν οι διαβουλεύσεις με γειτονικά κράτη της περιοχής για τη σύσταση της Μόνιμης Γραμματείας για τον συντονισμό των τριμερών μηχανισμών συνεργασιών. Στόχος, είπε, είναι σε πρώτη φάση πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκπροσωπούνται Ελλάδα, Ιορδανία και Αίγυπτος.

«Πρόκειται για έναν μεγαλεπίβολο σχεδιασμό» που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, ενώ το όραμα μας είναι ότι θα αποτελέσει τη βάση για έναν περιφερειακό οργανισμό στην περιοχή, έναν «Μεσογειακό ΟΑΣΕ» στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κράτη της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, είπε.

Το θέμα προσεγγίζεται θετικά από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς, συμπλήρωσε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διάσταση, αλλά με τα γειτονικά κράτη «συναποφασίζουμε πως θα προχωρήσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΚΥΠΕ