New York Times: Το Πεκίνο γνώριζε από πριν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

New York Times: Το Πεκίνο γνώριζε από πριν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από Ρώσους ομολόγους τους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, επικαλούμενοι δηλώσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους New York Times, έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών δείχνει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι γνώριζαν για τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και εν συνεχεία εξέδωσαν μια ανακοίνωσε 5.000 λέξεων δηλώνοντας ότι η συνεργασία τους «δεν έχει όρια», καταγγέλλοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και βεβαιώνοντας ότι θα εγκαθιδρύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με αληθινή «Δημοκρατία».

Οι πληροφορίες για τη συνεννόηση μεταξύ Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων ήταν απόρρητες. Συλλέχτηκε από μια δυτική υπηρεσία πληροφοριών και θεωρήθηκε αξιόπιστη από τους αξιωματούχους που την εξέτασαν. Ανώτεροι αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις συμμαχικές κυβερνήσεις μοιράστηκαν την συγκεκριμένη πληροφορία καθώς συζητούσαν για το πότε ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ωστόσο, διαφορετικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν διαφορετικές ερμηνείες και δεν είναι σαφές πόσο ευρέως κοινοποιήθηκαν οι πληροφορίες.

Ένας αξιωματούχος που γνωρίζει τις μυστικές υπηρεσίες, αναφέρεται στο δημοσίευμα είπε ότι το υλικό δεν υποδεικνύει απαραιτήτως ότι οι συνομιλίες για εισβολή έγιναν στο επίπεδο του κ. Σι και του Πούτιν.

Όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον μέσω email την Τετάρτη εάν Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν προτρέψει τους Ρώσους αξιωματούχους να καθυστερήσουν μια εισβολή στην Ουκρανία μέχρι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Liu Pengyu, είπε: «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εικασίες χωρίς καμία βάση και προορίζονται να καταγγελθούν».

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η Κίνα πραγματοποίησε την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου και την την επόμενη μέρα, ο κ. Πούτιν διέταξε περισσότερα ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν σε μια ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, αφού η κρατική τηλεόραση μετέδωσε μια συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και εν συνεχεία υπήρξε το διάγγελμά του ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι μέρος της Ρωσίας αντί να υπάρχει ως χώρα.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός άρχισε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις με βαλλιστικούς πυραύλους, οβίδες πυροβολικού και μονάδες αρμάτων μάχης. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι είναι απλή σύμπτωση ότι η εισβολή του κ. Πούτιν ξεκίνησε αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Ρωσία μετέφερε στρατιωτικές μονάδες από τα σύνορά της με την Κίνα και άλλα μέρη της ανατολής στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία για να προετοιμαστεί για την εισβολή. Οι κινήσεις έδειχναν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ Ρώσων και Κινέζων αξιωματούχων, σημειώνουν οι New York Times.