Του Γιάννη Μαντζίκου
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χρησιμοποιεί το «εγχειρίδιο» καταστολής βγαλμένο από τις μέρες της Αραβικής Άνοιξης, και ακολουθεί τις τακτικές των δικτατοριών του Σουδάν, της Γκαμπόν και της Ζιμπάμπουε οι οποίες εμπρός στο φάσμα διαδηλώσεων και ταραχών χρησιμοποίησαν κάθε βίαιο μέσω καταστολής με ταυτόχρονη διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο επ'' αόριστον.
Υπολογίζεται ότι το 2017, ο Μαδούρο κατέβασε «τα ρολά του» διαδικτύου 117 φορές, ενώ το 2018, πάνω από 200 σύμφωνα με την οργάνωση #KeepItOn Coalition. Η κυβέρνηση Μαδούρο άλλωστε κάνοντας χρήση ενός δρακόντειου νόμου περί «Κοινωνικής Ευθύνης στο διαδίκτυο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα» μπλοκάρει ανά πάσα στιγμή οτιδήποτε επιθυμεί. Όταν μάλιστα πέρασε αυτός ο νόμος αρκετά διεθνή μέσα τον είχαν χαρακτηρίσει «κόπια» του αντίστοιχου Κινεζικού και του Ρωσικού. Όλως τυχαίως, οι πρώτες χώρες που έσπευσαν να στηρίξουν τον Μαδούρο ήταν η Κίνα και η Ρωσία...
Την Κυριακή λοιπόν, όταν ο Χουάν Γκουαιδό, o πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης μιλούσε ενώπιον των συμπολιτών του, η πρόσβαση στη εφαρμογή βίντεο Periscope η οποία κάνει ζωντανή μετάδοση μέσω twitter είχε μπλοκαριστεί για περίπου 12 λεπτά της ομιλίας του, ενώ σύμφωνα με την ομάδα Netblocks που ασχολείται με θέματα ελευθερίας του διαδικτύου, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook και Youtube βγήκαν εκτός λειτουργίας από τον κρατικό πάροχο τηλεπικοινωνιών CANTV. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι βασικό μέσο επικοινωνίας για τον Γκουαιδό καθώς το καθεστώς του Καράκας ελέγχει πλήρως τα «παραδοσιακά» μέσα δηλαδή τηλεόραση και ραδιόφωνο.
Εκείνες τις μέρες, η Εθνική Ένωση Εργαζομένων Τύπου ανέφερε ότι στην επαρχία Ζούλια στα βορειοανατολικά της χώρας, η γενική στρατιωτική διεύθυνση ανέλαβε την έδρα του περιφερειακού τηλεοπτικού καναλιού GlobaTV. Στη περιοχή Μονάγκας ο κυβερνήτης και καθεστωτικός Γιελιζα Σανταγιέλα ζήτησε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών να κλείσει άμεσα όσα περιφερειακά μέσα του ασκούσαν κριτική.
Με φόντο τα παραπάνω, δημοσιογράφοι της χώρας έχουν φτιάξει μια ομάδα με όνομα Servicio Information Publica το οποίο λειτουργεί μέσω της εφαρμογής Whatsapp. Όπως ανέφερε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας NPR η εφαρμογή δείχνει σχεδόν «ψεύτικη» αλλά είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι για να μεταφέρουν την αλήθεια στους πολίτες.
Ακόμα και αν οι παραπάνω αποδείξεις δεν είναι αρκετές, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα πρόσφατα επεισόδια βίας στη Βενεζουέλα, ανάμεσά τους και 26 που έπεσαν νεκροί από τα πυρά φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, πέντε που σκοτώθηκαν σε εφόδους σε σπίτια και 11 στη διάρκεια επεισοδίων λεηλασίας.
Εξάλλου, προ ημερών, ο Ραφαέλ Ουζκατεγούι, ο διευθυντής της ΜΚΟ Provea, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Καράκας αναφέρθηκε στις δολοφονίες λέγοντας «Τα στοιχεία έχουν επαληθευτεί, με το όνομα, το επίθετο, την περιοχή και τους φερόμενους δράστες, σχετικά με τα 35 πρόσωπα που δολοφονήθηκαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων».
Με αφορμή το ανεξέλεγκτο ξέσπασμα βίας, η μη κυβερνητική οργάνωση «Foro Penal» ανακοίνωσε ότι από τις 21 Ιανουαρίου έχουν συλληφθεί περίπου 850 άτομα εκ των οποίων 77 είναι παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Εξάλλου, για το θέμα αυτό, τόσο ο Γκουαϊδό όσο και ο εκ των αντιπροέδρων της Εθνοσυνέλευσης, ο Εντγκαρ Ζαμπράνο, απηύθυναν έκκληση-πρόσκληση στη Μισέλ Μπατσελέτ, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προκειμένου να επισκεφτεί «το συντομότερο δυνατό τη χώρα».
Ακόμα και οι δολοφονίες, οι φυλακίσεις και η απαγόρευση στη πληροφόρηση δεν είναι αρκετά στοιχεία για κάποιους στην Ελλάδα να χαρακτηρίσουν τον «σύντροφο» Νικολάς δικτάτορα.