Ένας χρόνος πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης έχει πλέον συμπληρωθεί, με περισσότερους από 8.000 αμάχους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εχθροπραξίες και εκατομμύρια Ουκρανούς να έχουν καταφύγει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αναζήτηση ασφαλείας.
Η πορεία του πολέμου επί του πεδίου, η οποία παρουσιάστηκε σε προηγούμενη ανάλυση, δεν μετριέται μόνο σε χιλιόμετρα στο χάρτη αλλά και σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι στιγμής, η σύρραξη έχει στοιχίσει μέχρι ώρας τη ζωή σε 8.101 ανθρώπους, 488 εκ των οποίων παιδιά. Παράλληλα, όπως παρουσιάζουν τα γραφήματα του statista, στους 13.479 ανέρχονται οι τραυματίες άμαχοι, 962 εκ των οποίων παιδιά.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 18,8 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, με τους περισσότερους εξ αυτών να έχουν κατευθυνθεί στην Πολωνία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή 9,75 εκατομμύρια άνθρωποι διέσχισαν τα πολωνικά σύνορα, ενώ σχεδόν 3 εκατομμύρια κατέφυγαν στη Ρωσία, 2,3 εκατομμύρια στην Ουγγαρία και 2 εκατομμύρια στη Ρουμανία.
Οι δύο στρατοί
Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η σύγκριση των στρατιωτικών μεγεθών των δύο κρατών. Σχεδόν σε κάθε κατηγορία η υπεροχή της Μόσχας έναντι του Κιέβου είναι αρκετά μεγάλη, γεγονός που υποδεικνύει την σθεναρότητα με την οποία αντιστέκονται οι αριθμητικά υποδεέστεροι Ουκρανοί.
Συγκεκριμένα, το statista, εκτιμά ότι το εκτιμώμενο συνολικό στρατιωτικό προσωπικό για τη Ρωσία ανέρχεται σε 1.330.900 άτομα, ενώ για την Ουκρανία σε 500.000. Αναλυτικότερα, οι ενεργοί στρατιώτες υπολογίζονται σε 830.000 και 200.000 αντίστοιχα, οι εφεδρικές δυνάμεις σε 250.000 και για τις δύο χώρες, ενώ παραστρατιωτικές μονάδες σε 250.000 για τη Μόσχα και 50.000 για το Κίεβο.
Παράλληλα, 13 φορές μεγαλύτερη είναι η αεροπορική ισχύς της Ρωσίας, με 4.182 αεροσκάφη και 1.531 ελικόπτερα, έναντι των 312 και 113 για την Ουκρανία.
Στην αντίσταση έναντι των ρωσικών δυνάμεων καθοριστικό ρόλο παίζει και η διαρκής παροχή στήριξης από την Δύση, με το σύνολο των κρατών να έχει διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους πάνω από 120 δισ. ευρώ.
Την πρώτη θέση στην εν λόγω λίστα κατέχουν οι ΗΠΑ με 73 δισεκατομμύρια ευρώ (21 δισ. οικονομική στήριξη, 3,7 ανθρωπιστική και 44,3 στρατιωτική), ενώ ακολουθούν τα όργανα της ΕΕ με 35 δισ. ερυώ και η Βρετανία με 8,3 δισ.
Ο πόλεμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο διπλωματικό πεδίο. Οι εξελίξεις αυτού διαρκείς και οι συνέπειες που επιφέρει σε όλο τον πλανήτη καθοριστικής για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και διπλωματίας.
Διαβάστε ακόμα:
Μπαχμούτ: Περικύκλωση επιχειρεί ο ρωσικός στρατός - Η προέλαση κολλάει στις λάσπες