Ως άδειασμα στον Τ. Ερντογάν θεωρείται η στάση που τηρεί ο Βλ. Πούτιν στο θέμα της Ιντλίμπ και των ενεργειών του Τούρκου Προέδρου για συναντήσεις διμερείς ή και τετραμερείς με τη συμμετοχή Γαλλίας και Γερμανίας. «Συνομιλίες για ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας με τους τρομοκράτες στο Ιντλίμπ σημαίνουν παράδοση στους τρομοκράτες και ενθάρρυνση της δράσης τους», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχοντας εγκλωβιστεί στην παγίδα της Συρίας και υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται η τουρκική λίρα, εμφανίζεται να αναζητεί λύσεις παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις που εκτοξεύει.
Η προσπάθειά του για επαφές σε υψηλό επίπεδο με τον ίδιο τον Βλ. Πούτιν και τη βοήθεια που ζήτησε από τον Εμ. Μακρόν και την Α. Μέρκελ δείχνει να μη βρίσκει ανταπόκριση από την πλευρά του Ρώσου Προέδρου
«Δεν εξετάζουμε τώρα διμερείς επαφές», ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από το βήμα της 43ης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε «λάθος» οποιεσδήποτε συνομιλίες.
«Οι συνομιλίες για μια ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας περί εκεχειρίας με τους τρομοκράτες στο Ιντλίμπ σημαίνουν παράδοση στους τρομοκράτες και ενθάρρυνση της δράσης τους» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ανησυχεί σε σχέση με τις απόπειρες που γίνονται να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας ως εργαλείο γεωπολιτικών παιγνιδιών.
Την ίδια στιγμή πάντως ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να δείξει πως δεν θα υποχωρήσει στη Συρία. Μάλιστα επιχείρησε να επιτεθεί στη Μόσχα λέγοντας πως «η Ρωσία παρέχει πλήρη υποστήριξη στις δυνάμεις του καθεστώτος στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής υποστήριξης. Αν και το αρνούνται, το ανιχνεύσαμε».
Επίσης λίγο πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν τόνισε πως «θα καθίσουμε με τα χέρια μας σταυρωμένα την ώρα που ένα, δύο ακόμα και 3 εκατομμύρια Σύριοι κινούνται προς τα σύνορά μας;» επαναφέροντας και τον εκβιασμό προς την Ε.Ε. σχετικά με το προσφυγικό.
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία μετράει νεκρούς στην Β. Συρία και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Την ίδια στιγμή η πολιτική του Ερντογάν πιέζει και την τουρκική λίρα την οποία επιχειρεί να στηρίξει με κάθε τρόπο πλήττοντας συνολικά την οικονομία της χώρας του.
AP Photo/Lefteris Pitarakis