Το πρώτο ταξίδι του Ουκρανού προέδρου στο εξωτερικό από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής ταυτίζεται χρονικά με μία κρίσιμη στιγμή στην εξέλιξη του πολέμου. Το νέο μεγάλο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία έρχεται, όταν τα ερωτήματα για το μέλλον της Ουκρανίας αυξάνονται, παρά την οπισθοχώρηση των ρωσικών δυνάμεων του καθεστώτος Πούτιν.
Η παραμονή του Ζελένσκι στην Ουκρανία, παρά τη μαζική εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, εκτιμήθηκε ως ένας σημαντικός παράγοντας της ουκρανικής αντίστασης. Αντί να επιλέξει τη φυγή και τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης στην εξορία, ο Ουκρανός πρόεδρος παρέμεινε στη χώρα, δίνοντας το σήμα για την άμυνα αρχικά και την αντεπίθεση αργότερα. Τώρα, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό είναι εκεί όπου βρήκε τη μεγαλύτερη στήριξη, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αποφυγή ενός πιθανού ατυχήματος βέβαια υπήρξε σημαντική στην παραμονή του Ζελένσκι στη χώρα. Πλέον, ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος θεώρησε σημαντικό να σηματοδοτήσει την εκτίμησή του στην παροχή των πολυπόθητων συστημάτων Patriot του αμερικανικού στρατού, στο πλαίσιο της νέας στρατιωτικής βοήθειας που αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος επέλεξε να δώσει βήμα στον, αρκετές φορές αμετροεπή, Ουκρανό πρόεδρο, ώστε να δείξει πως τα κονδύλια που κατευθύνονται τόσο καιρό προς την ανατολική Ευρώπη, έχουν στρατηγική στόχευση και ουσία. Ο Ζελένσκι μπορεί να αναδείξει το δράμα που βιώνουν οι Ουκρανοί από τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων και ιδιαίτερα από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, λόγω της στοχοποίησης των υποδομών ενέργειας από το Κρεμλίνο, εν μέσω του βαρύ χειμώνα.
Ο Ζελένσκι προφανώς θέλει να δείξει πως η ενίσχυση που λαμβάνει από τη Δύση έχει αποτελέσματα και συμβάλλει στην αναχαίτιση της ρωσικής επιθετικότητας. Η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνουν οι Ουκρανοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς, όπως τη Ρωσία του Πούτιν, ωστόσο, δεν είναι δεδομένη πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι φερόμενες ως επιθέσεις από ουκρανικές δυνάμεις στην επικράτεια της Ρωσίας και η παγερή αποστασιοποίηση της Ουάσινγκτον δείχνουν πως ο Λευκός Οίκος θέλει να αποσείσει από πάνω του τις κατηγορίες για διαιώνιση του πολέμου. Η τροποποίηση των πυραυλικών συστημάτων HIMARS, ώστε να μην είναι εφικτή η χρησιμοποίηση τους για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, αποτέλεσε ένα βασικό επιχείρημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποδόμηση των κατηγοριών εναντίον τους.
Διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό αυξάνονται οι φωνές που αναφέρουν πως η έμμεση υποστήριξη στο Κίεβο απλά επιμηκύνει τη σύγκρουση, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες συνυπεύθυνες για την κατάσταση στην Ουκρανία. Η συνέχιση της συμμαχίας των δύο πλευρών θα κριθεί εν πολλοίς κατά πόσο μπορεί να απαντηθεί ουσιαστικά αυτό το ερώτημα. Κατά πόσο δηλαδή είναι εφικτή η ήττα ενός επικίνδυνου πουτινικού καθεστώτος, σε ένα χρονικό ορίζοντα που είναι αποδεκτός από τη Δύση και κυρίως από το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.