Του Γιάννη Μαντζίκου
Μπορεί πρόσφατα να γράφαμε για το μακρύ χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος αναζητούσε έναν αντίπαλό του στην... Γουατεμάλα, όμως και ο νεόκοπος φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πάει πίσω. Δημοσίευμα Σουηδικής ιστοσελίδας αναφέρει ότι ο «Σουλτάνος» αναζητούσε τέσσερις δασκάλους που δούλευαν σε σχολείο της μικρής Αφρικανικής χώρας Γκαμπόν. Εν τέλει μετά από πίεση της Άγκυρας, οι Τούρκοι υπήκοοι που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με τον εχθρό του Τούρκου προέδρου, εξόριστου στις ΗΠΑ, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, συνελήφθησαν από τις αρχές της χώρας.
Η χρονική στιγμή της σύλληψης μόνο τυχαία δεν είναι καθώς έγινε λίγες μέρες αφότου έξι Τούρκοι πολίτες που ζούσαν στο Κόσοβο έπεσαν θύματα απαγωγής από την Μυστική Υπηρεσία της Τουρκίας (ΜΙΤ). Οι Τούρκοι υπήκοοι θεωρούνταν πιστοί του Γκιουλέν. Αντίθετα όμως με την περίπτωση του Κοσόβου, ίσως τώρα να μην χρειάζεται καν η παρέμβαση μυστικών υπηρεσιών.
Αρχικά οι τέσσερις Τούρκοι είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι είχαν πλαστά έγγραφα παραμονής στην χώρα και δούλευαν παράνομα στο σχολείο που χρηματοδοτoύσε το δίκτυο Γκιουλέν. Το σχολείο βέβαια από το 2017 ήταν στον έλεγχο Γαλλικής εταιρείας και όχι του Γκιουλέν. Οι Τούρκοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τα έγγραφα τους ήταν νόμιμα, για να συλληφθούν ξανά λίγες μέρες αργότερα με την κατηγορία ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Γκαμπόν!
Τώρα οι τέσσερις Τούρκοι τρέμουν ότι μπορεί να εκδοθούν στην Τουρκία ανά πάσα στιγμή καθώς ο γάλλος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος πήγε στη Γκαμπόν για να διερευνήσει τις κρατήσεις, δήλωσε ότι η περίπτωση των Τούρκων εκπαιδευτικών φαίνεται να σχετίζεται με την Τουρκία. Ο Γάλλος είπε ότι είδε το όχημα της Τουρκικής πρεσβείας μπροστά από το αστυνομικό τμήμα και δύο υπαλλήλους της Τουρκικής πρεσβείας να συνομιλούν με τον αρχηγό της αστυνομίας.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον των Τούρκων που βρέθηκαν στην μακρινή Γκαμπόν, όμως υπάρχει μια μικρή ή... μεγάλη λεπτομέρεια: οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με την χώρα. Από το 2013 οι δυο χώρες μάλιστα έχουν αυξήσει κατά 50% τον κύκλο των εμπορικών τους συναλλαγών. Επιχειρήσεις που έχουν στενές σχέσεις με τον Ερντογάν όπως η ENKA συμμετέχουν σε μεγάλα κατασκευαστικά project. Εξάλλου, η χώρα ήταν από τις πρώτες που έκαναν τα χατίρια του Ερντογάν, όταν από το 2014 και μετά απαίτησε από χώρες ανά τον πλανήτη να κλείσουν οτιδήποτε είχε σχέση με το δίκτυο Γκιουλέν.