Οι χώρες της Βαλτικής κατηγορούν τη Μόσχα για πλαστογράφηση της ιστορίας

Οι χώρες της Βαλτικής κατηγορούν τη Μόσχα για πλαστογράφηση της ιστορίας

Οι πρόεδροι των τριών χωρών της Βαλτικής καταδίκασαν σήμερα, παραμονή της 75ης επετείου του τέλους του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αυτό που θεωρούν απόπειρες της Μόσχας να «πλαστογραφήσει την ιστορία».

Σε κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας --χώρες που βρίσκονταν άλλοτε υπό σοβιετική κατοχή και είναι σήμερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ-- ζητούν «αλήθεια και δικαιοσύνη», με άλλα λόγια την αναγνώριση των εγκλημάτων της κομμουνιστικής εποχής και της ευθύνης της ΕΣΣΔ στο ξέσπασμα του πολέμου.

«Η διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων, που οδήγησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διαίρεση της Ευρώπης στο τέλος της σύγκρουσης, συνιστά μια αξιοθρήνητη προσπάθεια να πλαστογραφηθεί η ιστορία και θέτει υπό αμφισβήτηση τα ίδια τα θεμέλια της σύγχρονης διεθνούς τάξης», προειδοποιούν οι τρεις ηγέτες.

Ενώ αποτίουν φόρο τιμής σε όλα τα θύματα της σύγκρουσης και στους στρατιώτες των Συμμάχων που συνέτριψαν το καθεστώς των ναζί, δηλώνουν πως η Σοβιετική Ένωση κατέφυγε στις ένοπλες δυνάμεις και στην καταπίεση για να υποτάξει τα έθνη τους στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα χαρακτήρισε «ιστορικό ρεβιζιονισμό» τις πρόσφατες απόπειρες της Μόσχας να υποβαθμίσει το μυστικό σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ του 1939 για το μοίρασμα της Ευρώπης ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και την ΕΣΣΔ.

«Δεν πρέπει να ξαναγράφουμε την Ιστορία. (...) Αυτό οδηγεί σε κακά συμπεράσματα και σε κακές αποφάσεις», δήλωσε ο Ναουσέντα σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο λετονός ομόλογός του Έγκιλς Λέβιτς υποστήριξε πως «η πλαστογράφηση της ιστορίας είναι ένα είδος υβριδικού πολέμου» που διεξάγεται από τη Μόσχα.

Η 9η Μαΐου γιορτάζεται στη Ρωσία ως η Ημέρα της Νίκης, αλλά για πολλούς κατοίκους των χωρών της Βαλτικής η ημερομηνία συμβολίζει την αρχή της κατοχής από τους Σοβιετικούς.

Η Μόσχα αρνείται να αναγνωρίσει ως κατοχή τη διά της βίας ενσωμάτωση των βαλτικών χωρών στην ΕΣΣΔ το 1944-45 και δεν έχει ζητήσει ποτέ συγγνώμη γι' αυτή.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλοι υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν πρόσφατα την Πολωνία ότι είχε συμβάλει στο ξέσπασμα της παγκόσμιας σύρραξης. Τη θέση αυτή απέρριψαν με αγανάκτηση η Βαρσοβία και οι δυτικοί σύμμαχοί της.

Οι χώρες της Βαλτικής ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ στα χρόνια 1990-91.

«Για εμάς, ο πόλεμος τελείωσε το 1993, όταν ο τελευταίος ρώσος στρατιώτης εγκατέλειψε το έδαφος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας», δήλωσε ο Ναουσέντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ