Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστοποίησε πως η Κίνα αφαιρείται από τον κατάλογο των κρατών τα οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι χειραγωγούν τα νομίσματά τους, δίνοντας στη δημοσιότητα — με μεγάλη καθυστέρηση — την εξαμηνιαία έκθεσή του για νομισματικά θέματα, με την οποία αντιστρέφεται η προσθήκη του Πεκίνου στη μαύρη λίστα αυτή, που προκάλεσε ταραχή στις αγορές τον Αύγουστο.
Η κίνηση καταγράφηκε καθώς κινεζική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου αφίχθη στην Ουάσινγκτον ενόψει της υπογραφής, αύριο Τετάρτη, της προκαταρκτικής διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο, έπειτα από 18 μήνες ανταλλαγών ομοβροντιών επιπρόσθετων δασμών, του εμπορικού πολέμου που επιβράδυνε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Στην έκθεση του υπουργείου, οι υπηρεσίες του Στίβεν Μνούτσιν διαπιστώνουν ότι η Κίνα «δεσμεύθηκε να απόσχει από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» του γιούαν και δέχθηκε να δημοσιοποιεί δεδομένα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα συναλλαγματικά αποθεματικά της στο πλαίσιο της λεγόμενης «Φάσης 1», της προκαταρκτικής διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Η εξαμηνιαία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τις «μακροοικονομικές και συναλλαγματικές πολιτικές των μειζόνων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ» επιδόθηκε στο Κογκρέσο χθες Δευτέρα [σ.σ. λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ώρα Ελλάδας].
Πάντως η Κίνα, τουλάχιστον προς το παρόν, θα παραμείνει στη λίστα 10 χωρών υπό επιτήρηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών — μαζί με την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την 5η Αυγούστου την Κίνα, η οποία ελέγχει στενά την πορεία του νομίσματός της, πως το υποτίμησε εσκεμμένα έναντι του δολαρίου για να αποκτήσει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να κάνει τις εξαγωγές της φθηνότερες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ