Οι ΗΠΑ απέσυραν την επικήρυξη σε βάρος του ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, Aλ Τζολάνι

Οι ΗΠΑ απέσυραν την επικήρυξη σε βάρος του ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, Aλ Τζολάνι

Σε μια σημαντική κίνηση προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες απέσυραν την επικήρυξη σε βάρος του ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ α-Σαμ, Άχμεντ αλ-Σαράα ή αλλιώς γνωστό ως Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, de facto νέο κυβερνήτη της Συρίας πλέον.

Ο Αλ Τζολάνι είχε χαρακτηριστεί στο παρελθόν τρομοκράτης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω της προηγούμενης δραστηριότητάς του με την Αλ Κάιντα, ενώ είχε προσφερθεί αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Αμερικανοί διπλωμάτες που επισκέφθηκαν τη Δαμασκό την Παρασκευή συναντήθηκαν με τον Άχμεντ αλ-Σαράα, και είχαν μια «καλή» συνάντηση μαζί του για το μέλλον της πολιτικής μετάβασης στη Συρία, η οποία οδήγησε τις ΗΠΑ στην αφαίρεση της επικήρυξης σε βάρος του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η κορυφαία διπλωμάτης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή Μπάρμπαρα Λιφ.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι τρομοκρατικές ομάδες δεν θα μπορούν να αποτελούν απειλή στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό της Συρίας, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο αλ-Σαράα, πρόσθεσε η Λιφ.

Ένας Σύρος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο νέος ηγέτης της Συρίας, Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι ή απλώς Άχμαντ αλ Σάρα, είχε σήμερα μια «θετική» συνάντηση με Αμερικανούς διπλωμάτες που έφτασαν στη Δαμασκό για μια πρώτη επίσημη επαφή με τη νέα ηγεσία.

«Η συνάντηση έγινε και ήταν θετική και τα αποτελέσματα είναι θετικά», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί μετά τη συνάντηση από την αμερικανική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει η Μπάρμπαρα Λιφ, αξιωματούχος αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, ακυρώθηκε ωστόσο για «λόγους ασφαλείας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Δαμασκό.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στη συριακή πρωτεύουσα για να συζητήσουν «το όραμά τους για το μέλλον της χώρας τους και πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να τους υποστηρίξουν», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτή η αντιπροσωπεία, η πρώτη επίσημη διπλωματική αποστολή που εστάλη στη Δαμασκό μετά το ξέσπασμα του πολυαίμακτου εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, περιλαμβάνει τον Ρότζερ Κάρστενς, που είναι επιφορτισμένος με τη συγκέντρωση στοιχείων για Αμερικανούς που αγνοούνται στη Συρία, όπως ο δημοσιογράφος Όστιν Τάις, που απήχθη τον Αύγουστο του 2012.

Από σήμερα το πρωί, υπάλληλοι και φρουροί εργάζονταν εντατικά μπροστά από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, προετοιμάζοντας αυτοκίνητα για την αποστολή.

Με τη σημερινή επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας, οι ΗΠΑ ακολούθησαν τα βήματα της Γαλλίας, η σημαία της οποίας κυματίζει πλέον στην πρεσβεία που ξανάνοιξε πρόσφατα μετά το κλείσιμό της το 2012, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του ΟΗΕ, που έστειλαν απεσταλμένους για να αποκατασταθεί η επαφή με τις μεταβατικές αρχές, τα πρώτα βήματα των οποίων παρακολουθούνται από τους πάντες προσεκτικά.