Η βασική νέα παράμετρος μετά από την αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ αφορά τη δέσμευση του νέου πρωθυπουργού του Ισραήλ για συνεννόηση και συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση της προοπτικής απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη. Όλο αυτό το διάστημα, ο Βενιαμίν Νετανιάχου, διατηρούσε ακέραιο το δικαίωμα της «μονομερούς δράσης» του Ισραήλ απέναντι στα σχέδια της Τεχεράνης.
Ο νέος πρωθυπουργός Μπένετ από την άλλη πλευρά, τονίζει πως όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε καμία οργάνωση για ένα προληπτικό χτύπημα εναντίον του Ιράν, με συνεργάτες του να εικάζουν πως ο Νετανιάχου είχε τοποθετήσει όλες του τις ελπίδες στον προηγούμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Από το 2005 κι έπειτα το Ισραήλ είχε κατανείμει ένα μεγάλο ποσό για να έχει αυτή τη δυνατότητα, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Al Monitor, έπειτα από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015 και μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η επιλογή αυτή αδρανοποιήθηκε. Έκτοτε, το Ιράν επιτάχυνε το πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικών όπλων.
Αντιθέτως, ο Μπένετ ακολουθεί μία εντελώς διαφορετική στρατηγική, με βασικό γνώμονα τη συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδιάζοντας μάλιστα τη σύμπλευση με την προεδρία Μπάιντεν για τη χρηματοδότησή μίας τέτοιας αποτρεπτικής δυνατότητας. Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ σχεδιάζει την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ως το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.
Στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν θέλει να θέσει επί τάπητος το σκοτεινό παρελθόν του νέου προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί με τη συνδρομή των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ. Πέρα από τα εγκλήματα εναντίον των αντιπάλων του για τα οποία κατηγορείται ο Ραϊσί, οι Ισραηλινοί θα αναδείξουν τις προσπάθειες του να προωθήσει αντισημιτικό περιεχόμενο στο Ιράν, βάσει σε ψευδή στοιχεία.
Είναι αβέβαιο εάν θα πειστεί η προεδρία Μπάιντεν βέβαια, δεδομένης της σαφούς προτίμησης της για αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, ωστόσο πλέον οι επιλογές της λιγοστεύουν. Στο Ισραήλ διαβλέπουν πως τόσο ο Λευκός Οίκος, όπως και οι ηγεσίες στην Ευρώπη, στο Λονδίνο για παράδειγμα, βλέπουν πως η Τεχεράνη επιδεικνύει ακαμψία στις διαπραγματεύσεις.
Οι προσδοκίες για μία συμφωνία με την Τεχεράνη διαψεύστηκαν, καθώς το Ιράν ανακοίνωσε πως δεν θα ξεκινήσει ο έβδομος γύρος των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατία» θα πρέπει οι συνομιλητές του Ιράν, να περιμένουν να αναλάβει τα καθήκοντα του ο νέος πρόεδρος τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με αναφορές, οι διαπραγματευτές έφτασαν κοντά σε συμφωνία για αποστολή των αποθεμάτων ουρανίου στη Ρωσία, ωστόσο οι Ιρανοί αρνούνταν πεισματικά να καταστρέψουν τα αποτελέσματα της προόδου, που έχει επιτευχθεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού τους προγράμματος.
Είναι σίγουρο πως το θρησκευτικό κατεστημένο θέλει να επιρρίψει ευθύνες στον απερχόμενο πρόεδρο Χασάν Ροχανί, για την κατάληξη των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, η ανησυχία είναι διάχυτη, πως η Τεχεράνη στην πραγματικότητα εκμεταλλεύεται όλο αυτό το διάστημα για να προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ακόμα περισσότερο.
Ουσιαστικά δηλαδή ο Λευκός Οίκος ανησυχεί πως πλέον η Τεχεράνη κινείται στην εντελώς αντίθεση κατεύθυνση από τη βασική προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων, να αυξηθεί δηλαδή ο χρόνος που θα χρειαστεί το Ιράν, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Μέσα στο επόμενο μήνα ενδεχομένως, ο Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ δύσκολες επιλογές να διαλέξει.