Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τη μετάδοση εικόνων έμβιων όντων
Ebrahim Noroozi/AP
Ebrahim Noroozi/AP
Newsweek

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τη μετάδοση εικόνων έμβιων όντων

Τα μέσα ενημέρωσης που διοικούνται από τους Ταλιμπάν σε αρκετές επαρχίες του Αφγανιστάν σταμάτησαν τη μετάδοση εικόνων που απεικονίζουν έμβια όντα για να συμμορφωθούν με τους νέους νόμους περί ηθικής, επιβεβαίωσε αξιωματούχος, σύμφωνα με το Newsweek.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την εισαγωγή αυστηρών κατευθυντήριων γραμμών από το υπουργείο για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη των ηθών τον Αύγουστο, με στόχο τη ρύθμιση διαφόρων πτυχών της καθημερινής ζωής σύμφωνα με την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου ή της Σαρία, από τους Ταλιμπάν.

Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές αυτών των νέων κανόνων είναι το άρθρο 17, το οποίο απαγορεύει τη δημοσίευση εικόνων ζωντανών όντων.

Ο Σαίφ ουλ Ισλάμ Χιμπέρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Ηθών και Αρετών, επιβεβαίωσε ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στις επαρχίες Takhar, Maidan Wardak και Kandahar έχουν λάβει εντολή να μη μεταδίδουν ή δημοσιεύουν εικόνες ανθρώπων ή ζώων.

Ο Χιμπέρ δε διευκρίνισε αν οι περιορισμοί αυτοί θα επεκταθούν και στα ξένα μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν ή θα ισχύσουν μόνο για τα τοπικά μέσα.

Δε διευκρίνισε πώς θα επιβληθούν οι κανόνες ή αν υπάρχει προθεσμία για τη συμμόρφωση.

Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τους νέους κανονισμούς έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες ανησυχίες στους κόλπους των μέσων ενημέρωσης.

«Χθες το βράδυ, τα ανεξάρτητα τοπικά μέσα ενημέρωσης (σε ορισμένες επαρχίες) σταμάτησαν επίσης να προβάλλουν αυτά τα βίντεο και τις εικόνες και αντ' αυτού μεταδίδουν βίντεο για τη φύση», δήλωσε ο Χουτζατουλάχ Μουτζαντίντι, διευθυντής της Ένωσης Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων του Αφγανιστάν.

Καμία άλλη χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων συντηρητικών καθεστώτων όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, δεν επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς στο περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης.

Υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι περισσότερες μορφές μέσων ενημέρωσης είχαν απαγορευτεί εντελώς, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των εφημερίδων.

Τον Αύγουστο οι ηγέτες των Ταλιμπάν εξέδωσαν νέους νόμους που περιλάμβαναν την απαγόρευση της φωνής των γυναικών και των γυμνών προσώπων στο κοινό.

Ένα έγγραφο 114 σελίδων και 35 άρθρων που εξέδωσε η πολιτική και μαχητική ομάδα, φέρεται να περιλαμβάνει οδηγίες για το κοινό σχετικά με τη μουσική, τις μεταφορές, τους εορτασμούς και την προσωπική περιποίηση.

Αμέσως μετά την ανάκτηση του ελέγχου του Αφγανιστάν το 2021, οι Ταλιμπάν αποκατέστησαν το υπουργείο για τη διάδοση της αρετής και την πρόληψη των ηθών.

Οι νόμοι, οι οποίοι εγκρίθηκαν από τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, Χιμπατουλάχ Ακχουντζάντα, επιτρέπουν στο υπουργείο να τιμωρεί τους πολίτες που παραβιάζουν τους κανόνες με προειδοποιήσεις ή συλλήψεις.

Τον Ιούλιο, ο ΟΗΕ δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι ο ΟΗΕ κατέγραψε τουλάχιστον 1.033 περιπτώσεις κακομεταχείρισης αφγανών πολιτών από την αστυνομία ηθικής των Ταλιμπάν.

Η έκθεση ανέφερε ότι από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία το 2021, το Αφγανιστάν έχει βυθιστεί σε επιδεινούμενη φτώχεια, καταπίεση, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, και διεθνή απομόνωση.

Οι τιμωρίες για τη μη συμμόρφωση στα μέτρα των Ταλιμπάν είναι συχνά αυστηρές και δυσανάλογες, σύμφωνα με την έκθεση.
«Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση απειλών, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, υπερβολική χρήση βίας από τους de facto αξιωματούχους επιβολής του νόμου και κακομεταχείριση», αναφέρει η έκθεση.

Ο Χουτζατουλάχ Μουτζαντίντι, σημείωσε ότι η αρχική οδηγία στόχευε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά σύντομα επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει όλα τα μέσα ενημέρωσης στις πληγείσες επαρχίες.