Έντονη ανησυχία εξέφρασε την Τετάρτη (26/03), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τη μεταστροφή της τουρκικής δικαιοσύνης, η οποία διέταξε εντέλει τη φυλάκιση επτά δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ενός φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις.
«Είναι ανησυχητικό το ότι οι αρχικές αποφάσεις ενός δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να αφήσει ελεύθερους τους δημοσιογράφους ακυρώθηκαν αμέσως έπειτα από παρέμβαση εισαγγελέα, σύμφωνα με δικηγόρους και εκπροσώπους τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, η Λιζ Τρόσελ, σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Θα πρέπει να διασφαλιστούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που ασκούν τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, μεταξύ των οποίων και όταν καλύπτουν σημαντικές διαδηλώσεις, όπως εκείνες της Κωνσταντινούπολης», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι, η Τουρκία συγκλονίζεται από ένα κίνημα αμφισβήτησης του οποίου ηγούνται οι νέοι. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κύριου αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε και πάλι ότι δεν θα υποχωρήσει απέναντι στον «τρόμο του δρόμου» όπως είπε.
Μέσα σε μία εβδομάδα, η αστυνομία προσήγαγε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε παράνομες συγκεντρώσεις, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Επτά δημοσιογράφοι συνελήφθησαν
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 172 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες ημέρες για προκλήσεις και βία ή για απόκρυψη του προσώπου τους στη διάρκεια διαδηλώσεων.
Μεταξύ αυτών που έχουν φυλακιστεί είναι επτά δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), που κατηγορούνται από τις αρχές ότι έλαβαν μέρος και αυτοί σε απαγορευμένες συγκεντρώσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Φαμπρίς Φρις κάλεσε την Τρίτη, το βράδυ σε «ταχεία απελευθέρωση» του φωτογράφου του AFP που μεταφέρθηκε στη φυλακή.
«Ο Γιασίν Ακγκιούλ δεν διαδήλωνε, κάλυπτε ως δημοσιογράφος μία από τις πολλές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα από την Τετάρτη, 19 Μαρτίου», είπε.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «δεν είναι παρούσα στην Τουρκία, αλλά έχουμε λάβει πολλές αξιόπιστες αναφορές που κάνουν λόγο για σύλληψη δώδεκα δημοσιογράφων, περιλαμβανομένων συλλήψεων κατ΄οίκον σε εφόδους την αυγή».
Εξάλλου, δήλωσε η εκπρόσωπος, η Ύπατη Αρμοστεία «έλαβε πολλές αναφορές που έκαναν λόγο για περιορισμένη πρόσβαση σε πολλές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που αντιβαίνει στο δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση καθώς στερεί από τους ανθρώπους το δικαίωμά τους να ερευνούν, να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες».
Το «Χ» προσφεύγει στα δικαστήρια μετά το αίτημα των Aρχών για μπλοκάρισμα λογαριασμών
Την ίδια ώρα, στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε η πλατφόρμα «Χ», όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (26/03), έπειτα από αίτημα των αρχών της χώρας να μπλοκαριστούν πάνω από 100 λογαριασμοί, εν μέσω ενός κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ειδικότερα, η ομάδα επικοινωνίας του κοινωνικού δικτύου σε ανάρτησή της, τόνισε πως «χθες, καταθέσαμε ατομική προσφυγή στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο αμφισβητώντας μια εντολή της Τουρκικής Αρχής Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών για αποκλεισμό 126 λογαριασμών (...) στην Τουρκία».
Yesterday, we filed an individual application before the Turkish Constitutional Court challenging an order from the Turkish Information and Communication Technologies Authority to block 126 accounts such as @metcihan, @artigercek, @haykobagdat within Türkiye. X is committed to…
— Global Government Affairs (@GlobalAffairs) March 26, 2025
Επίσης, η πλατφόρμα, η οποία αναφέρει ότι έχει περισσότερους από 20 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην Τουρκία, τόνισε ότι μεταξύ των λογαριασμών που ζήτησαν το μπλοκάρισμα οι τουρκικές αρχές είναι ενός μέσου ενημέρωσης επικριτικού της κυβέρνησης, η πρόσβαση στο οποίο είναι τώρα περιορισμένη στη χώρα.
Όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας, «το X δεσμεύεται να προστατεύει την ελευθερία του λόγου των χρηστών του παγκοσμίως» και, σε αυτό το πλαίσιο, «προσέφυγε ενώπιον του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 25 Μαρτίου, αμφισβητώντας την εντολή της τουρκικής Αρχής Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών για αποκλεισμό 126 λογαριασμών». «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες νομικές οδούς για την υπεράσπιση του λόγου των χρηστών μας», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι, το X, που είχε ανακοίνωσε ήδη την Κυριακή ότι είχε λάβει αίτημα για αποκλεισμό «700 λογαριασμών δημοσιογραφικών ενώσεων, δημοσιογράφων, πολιτικών προσώπων, φοιτητών και άλλων ατόμων στην Τουρκία», επικρίνεται στη χώρα ότι έχει περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένους από αυτούς.