«Η λιτότητα, η κοινωνική ανισότητα και η εργασιακή ανασφάλεια, επιδεινώνουν την ψυχική υγεία», δηλώνει ο Dr Dainius Puras, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα όλων να απολαμβάνουν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα σωματικής και ψυχικής υγείας ενώ τονίζει πως η αντιμετώπιση αυτών θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη φαρμακευτική αγωγή.
Μιλώντας αποκλειστικά στο Guardian, ο Dr Dainius Puras, καλεί τις κυβερνήσεις να βρουν τις κατάλληλες λύσεις, εάν θέλουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επικράτηση των ψυχικών ασθενειών.
Όπως δηλώνει «τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των διακρίσεων θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των ψυχικών ασθενειών, σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία». «Αυτό θα ήταν το καλύτερο εμβόλιο κατά των ψυχικών ασθενειών και θα ήταν πολύ καλύτερο από την υπερβολική χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Puras.
Μετά την κρίση του 2008, οι πολιτικές που ενίσχυσαν τη διαίρεση, την ανισότητα και την κοινωνική απομόνωση ήταν κακές για την ψυχική υγεία. «Τα μέτρα λιτότητας δεν συνέβαλαν θετικά στην καλή ψυχική υγεία», είπε. «Οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς, ανήσυχοι και δεν απολαμβάνουν καλή συναισθηματική ευεξία εξαιτίας αυτής της ανασφάλειας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Dainius Puras «τα κράτη του κόσμου επικεντρώθηκαν στα λάθος πράγματα, αντί να σταματήσουν τους λογούς πίσω από το πρόβλημα, προσπάθησαν να σταματήσουν το πρόβλημα με λάθους μεθόδους».
Οι καλύτεροι τρόποι να βελτιωθεί η ψυχική υγεία, σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την Υγεία, είναι η μείωση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η βελτίωση των σχολικών προγραμμάτων και η άμεση παρέμβαση σε παιδιά που έχουν ζήσει δύσκολες παιδικές εμπειρίες.