Οκτώ ημέρες, τέσσερεις συναντήσεις κορυφής σε 3 χώρες. Το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου στην πρώτη, ελέω κορονοϊού, περιοδεία του στην Ευρώπη είναι ασφυκτικά γεμάτο. Τόσο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των G7 στην Κορνουάλη, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στην αντίστοιχη ΕΕ-ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Το ταξίδι αντιπροσωπεύει μια δοκιμασία της ικανότητας του Δημοκρατικού Προέδρου να διαχειρίζεται και να επιδιορθώνει σχέσεις με μεγάλους συμμάχους που απογοητεύτηκαν με τους εμπορικούς δασμούς του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και απόσυρση από διεθνείς συνθήκες.
«Θα αποδείξουν οι δημοκρατικές συμμαχίες και οι θεσμοί που διαμόρφωσαν μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα την ικανότητά τους απέναντι στις σύγχρονες απειλές και τους αντιπάλους; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι ναι. Και αυτήν την εβδομάδα στην Ευρώπη, έχουμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην Washington Post.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν!», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε μέλη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Μίλντενχολ, στα νοτιοανατολικά του Ηνωμένου Βασιλείου. «Και οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο είναι ενωμένες για να αντιμετωπίσουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θέλει να συναντηθεί με τον Πούτιν για να «του πω αυτά που θέλω να γνωρίζει».
Ο Μπάιντεν συναντάται σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στην Κορνουάλη, σε μια ευκαιρία για την ανανέωση της «ειδικής σχέσης» των ΗΠΑ-Βρετανίας μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
President Biden and British PM Boris Johnson met in-person for the first time today, looking to highlight their nations' famed “special relationship.”
— POLITICO (@politico) June 10, 2021
Biden told the press the two had something in common. "We both married way above our station," he joked. https://t.co/UMbVxLcfVt pic.twitter.com/gfwDeJ0Ei2
Στο παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Ιβ στην Κορνουάλη στη Βρετανία όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της G7, ο Μπάιντεν αναμένεται να επικεντρωθεί στην διπλωματία των εμβολίων, το εμπόριο, το κλίμα και μια πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση των υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ο Μπάιντεν ενδέχεται να αντιμετωπίσει πίεση για να κάνει περισσότερα για να δωρίσει, μαζί με άλλες χώρες, δόσεις εμβολίων σε άλλες χώρες μετά από μια αρχική δέσμευση 20 εκατομμυρίων δόσεων που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η ώθηση του για του παγκόσμιου εταιρικού φόρου έχει βρει αντίσταση στο εσωτερικό. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν πριν από τη σύνοδο κορυφής να εφαρμόσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% και να επιτρέψουν στις χώρες να φορολογήσουν έως και το 20% των πλεονάζοντων κερδών - πάνω από ένα περιθώριο 10% - που δημιουργούνται από περίπου 100 μεγάλες, με υψηλά κέρδη εταιρείες.
Μετά δε την εθιμοτυπική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή, 13 Ιουνίου, ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ στη βασίλισσα Ελισάβετ, στο Κάστρο των Ουίντσορ, θα έρθει η ώρα της μετάβασής του στις Βρυξέλλες, για δύο πολύ σημαντικές συνόδους κορυφής.
Στο περιθώριο της διάσκεψης των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ξεχωρίζει το τετ-α-τετ που θα έχει ο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνάντηση αυτή, που θα έχει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των, ταραγμένων εδώ και καιρό, αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο Μπάιντεν θα θέσει μεταξύ άλλων ευθέως στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα των ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Μια μέρα μετά, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ουρσούλα φον ντερ Λέιν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν το εμπόριο, την πανδημία COVID-19 και την κλιματική αλλαγή. Εκεί, σύμφωνα με το Reuters αναμένεται να δώσουν τέλος στην μακροχρόνια διαμάχη όσον αφορά τις επιδοτήσεις στη βιομηχανία των αεροσκαφών και τους δασμούς που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν.
Η σύνοδος κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ταξιδιού, μια ευκαιρία να «διαλύσει» άμεσα τις ανησυχίες των ΗΠΑ για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας και πολλά άλλα θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η υπόθεση Ναβάλνι και η μεταχείριση που επιφυλάσσει η Μόσχα σε αντιφρονούντες, με τον Μπάιντεν να έχει δεσμευθεί ότι θα πει στον Πούτιν πως δεν θα μείνει «με τα χέρια σταυρωμένα».