Η συμφωνία στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης που επετεύχθη το βράδυ της 8ης Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, έδωσε το έναυσμα για μια σημαντική συμφωνία για την αναθεώρηση των διαδικασιών ασύλου της ΕΕ για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
Πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία στόχο έχει να αλλάξει τόσο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι αιτούντες άσυλο στα σύνορα όσο και τον τρόπο με τον οποίο μετεγκαθίστανται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ειδικά για την Ελλάδα, όπως αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης, το νέο κείμενο δημιουργεί υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, εξασφαλίζει διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα και προσαρμόζει τις δεσμεύσεις του Κανονισμού Δουβλίνου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών πρώτης γραμμής όπως η χώρα μας. Στηρίζει, παράλληλα, την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών. Ταυτόχρονα, η συμφωνία καθιερώνει μια ετήσια πολιτική συζήτηση, σε υπουργικό επίπεδο, η οποία θα θέτει επί τάπητος τη μεταναστευτική κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν σε όρους αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά έθετε η Ελλάδα.
Η Ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Renew Europe) χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη χθες, Πέμπτη, στο Συμβούλιο της ΕΕ, στους δύο σημαντικούς πυλώνες του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.
Με ανάρτησή τους στο Twitter, η ομάδα των Φιλελευθέρων τονίζει: «Η ισορροπημένη προσέγγισή μας έχει επικρατήσει! Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί μια τελική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αλληλεγγύη και η ευθύνη πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά του νέου Συμφώνου».
🚨 The @EUCouncil reached a deal on two important pillars of the Asylum & Migration Pact.
— Renew Europe (@RenewEurope) June 8, 2023
Our balanced approach has prevailed! The next step is to find a final agreement between 🇪🇺 Member States & Parliament.
Solidarity & responsibility must be the backbone of the new Pact. pic.twitter.com/19tTiwXjlD
Η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφί ινετ Βελτ, έγραψε στο twitter: «To Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία σε βασικά μέρη του πακέτου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση! Πρόκειται για μια πραγματική πρόοδο έπειτα από επτά χρόνια αδιεξόδου. Το επόμενο βήμα είναι οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λίγα εμπόδια έχουν μείνει ακόμα μπροστά. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα μέχρι να βγει η χοντρή κυρία να τραγουδήσει, αλλά υπάρχει ελπίδα!»
Μεταναστευτικό: Ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση
Η συμφωνία στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης επετεύχθη το βράδυ της 8ης Ιουνίου, μετά από μια δύσκολη και πολύωρη διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Έγινε μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του τρόπου με τον οποίο επιμερίζεται η ευθύνη, μέσα από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Η Ελλάδα αγωνίστηκε για να συμπεριληφθεί στο νέο Κανονισμό ένα νέο κριτήριο, το οποίο προβλέπει ότι η ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου θα τερματίζεται σε 18 μήνες, από τα 10 χρόνια που ήταν έως σήμερα, όταν η αίτηση αυτή απορρίπτεται σε συνοριακές διαδικασίες ασύλου. Είναι οι διαδικασίες που η Ελλάδα εφαρμόζει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προκειμένου να ξεχωρίσει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη προστασίας από αυτούς που καταχρώνται το σύστημα ασύλου και υπονομεύουν τη βιωσιμότητά του. Προβλέφθηκε επίσης, νέα, ειδική κατηγορία για τους διασωθέντες από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συνολικά, πάντως, το νέο σύστημα ανταποκρίνεται καλύτερα στα δεδομένα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, εκτιμά το αρμόδιο υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό σημείο, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης είναι ότι η Ελλάδα εξασφάλισε πρόνοιες που αποτρέπουν το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης των συνοριακών περιοχών της χώρας από πιέσεις που σχετίζονται με διαδικασίες ασύλου και κατοχύρωσε ότι θα λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών, που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες.
Στη δήλωσή του ο κ. Μηταράκης επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα εξασφάλισε πρόνοιες που αποτρέπουν το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης των συνοριακών περιοχών από πιέσεις που σχετίζονται με διαδικασίες ασύλου και κατοχύρωσε ότι θα λαμβάνεται υπόψιν η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών, που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες».
Διαβάστε περισσότερα για τη δήλωση του τέως υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η συμφωνία στο Συμβούλιο δείχνει ότι η ΕΕ είναι ισχυρή και ικανή να προχωρήσει μαζί ακόμη και στα πιο περίπλοκα ζητήματα.
«Με εμπιστοσύνη και συνεργασία, μπορούμε να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε μια πρόκληση που όλοι έχουμε κοινή. Αυτή η επιτυχία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με αντοχή και σθεναρή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων. Ευχαριστώ από καρδιάς και την εκτίμησή μου για όλη τη σκληρή δουλειά, ιδιαίτερα στον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον. Θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους συν νομοθέτες για να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν μια έγκαιρη συμφωνία για το Σύμφωνο», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμα:
Ορμπάν: Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμφωνία της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική