Οι αρχές της Λιθουανίας στέλνουν στην Ουκρανία μη επανδρωμένο οπλισμένο αεροσκάφος (UAV) τουρκικής κατασκευής για να τη βοηθήσουν στον πόλεμο με τη Ρωσία, έπειτα από συγκέντρωση 5,9 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του χάρη σε κινητοποίηση πολιτών της χώρας.
«Το όπλο αυτό θα σταλεί στην Ουκρανία αμέσως μετά την παρουσίασή του στο κοινό», είπε ο λιθουανός υπουργός Άμυνας Άρβιντας Ανουσάουσκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αεροπορική βάση Σιούλι (βόρεια).
Ασφαλώς, ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος «δεν θα αλλάξει τον ρου του πολέμου», πρόκειται για «συμβολική χειρονομία του λιθουανικού έθνους προς τους Ουκρανούς», είπε ο κ. Ανουσάουσκας. Οι Λιθουανοί συγκέντρωσαν 5,9 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρεισήμισι ημέρες αφότου άρχισε δημόσια εκστρατεία με σκοπό την αγορά τουρκικού UAV τύπου Bayraktar TB2 για την Ουκρανία, προτού η κατασκευάστρια να ανακοινώσει πως θα το προσφέρει δωρεάν.
Μέρος του ποσού που συγκεντρώθηκε αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων για το αεροσκάφος αυτό χωρίς πιλότο, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς. «Δείξαμε στον κόσμο τι μπορεί να κάνει μια μικρή χώρα», έκρινε ο Άντρους Τάπινας, ιδρυτής του διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού Laisvės TV, που ανέλαβε την πρωτοβουλία.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Λιθουανία, ο Πέτρο Μπέστα, εξήρε την «ηγεσία» που έδειξε η βαλτική χώρα 2,8 εκατ. κατοίκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη «συνέργεια της εταιρείας και των αρχών του κράτους». «Δημιουργικές λύσεις και πρωτοβουλίες όπως αυτή μπορεί να μας βοηθήσουν να κερδίσουμε τον πόλεμο», έκρινε.
Τα τουρκικά UAVs που διέθετε το Κίεβο άρχισαν να δρουν από τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και, τουλάχιστον σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, αποδείχτηκαν εξαιρετικά επίφοβο όπλο σε αυτόν τον πόλεμο. Η Ουκρανία είχε αγοράσει πάνω από 20 TB2 τα προηγούμενα χρόνια και παρήγγειλε άλλα 16 την 27η Ιανουαρίου. Αυτή η παρτίδα παραδόθηκε στις αρχές Μαρτίου.
Την περασμένη εβδομάδα, η Baykar, η κατασκευάστριά τους, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει άλλα τρία TB2 στην Ουκρανία, έπειτα από εκστρατεία πληθοπορισμού (σ.σ. crowdfunding, συγκέντρωση κεφαλαίων από δωρεές ιδιωτών) με την οποία εξασφαλίστηκε ποσό ικανό για να αγοραστούν «αρκετά».
Η οικογένεια Μπαϊρακτάρ ίδρυσε την εταιρεία που κατασκευάζει τα αεροσκάφη αυτά το 1980. Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ διαδέχθηκε στη διεύθυνσή της τον πατέρα του μαζί με τον αδελφό του Σελτζούκ-τον σύζυγο της κόρης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το TB2 έχει εξαχθεί σε 22 χώρες.