Δεκάδες σχολές πανεπιστημίων στη Σερβία βρίσκονται υπό κατάληψη από φοιτητές, οι οποίοι απαιτούν να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες για τον θάνατο 15 ανθρώπων, το σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ.
Οι φοιτητές ζητούν να αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία για την ανακαίνιση που είχε γίνει πρόσφατα, και καταγγέλλουν τη διαφθορά και την αδιαφάνεια κατά την ανάθεση δημοσίων έργων. Υποστηρίζουν ακόμη, ότι γίνεται προσπάθεια απόκρυψης πολιτικών ευθυνών.
Σε μπλόκο βρίσκονται σχολές των Πανεπιστημίων του Βελιγραδίου, του Νόβι Σαντ, του Κραγκούγιεβατς και της πόλης Νις, και σε αποκλεισμό, το κτήριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.
Η Σύγκλητος στηρίζει τους φοιτητές και ζητάει από την πολιτική ηγεσία να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους.
«Το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου υποστηρίζει σθεναρά τους φοιτητές στα αρχικά αιτήματα που θέτουν ως ακαδημαϊκοί πολίτες με αυτοσυνείδηση. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα, την ετοιμότητα των φοιτητών μας, να αντιδρούν σε θέματα δημόσιας και κοινωνικής σημασίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετικό ανακοινωθέν της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.
Οι κινητοποιήσεις για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ συνεχίζονται και στους δρόμους των πόλεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, φοιτητές και ομάδες πολιτών καθημερινά στις 11:52 ακριβώς (ώρα κατάρρευσης του γείσου), αποκλείουν κεντρικές οδούς, στις οποίες, οι ίδιοι στέκουν σιωπηλά κρατώντας πλακάτ με τα ονόματα των θυμάτων.
Η κατάληψη διαρκεί 15 λεπτά, ένα λεπτό για κάθε θύμα της τραγωδίας στο Νόβι Σαντ. Κατά τους αποκλεισμούς των δρόμων, που ξεκίνησαν πριν από δέκα ημέρες, σημειώθηκαν κάποια μικρά επεισόδια, τα οποία προκάλεσαν οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστήριξε ότι «οι κινητοποιήσεις υποκινούνται και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό με στόχο την ανατροπή του», και απάντησε στην αντιπολίτευση, η οποία προβλέπει ότι «θα έχει την τύχη του Σύρου δικτάτορα Άσαντ», ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις και δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα.
«Ακόμα κι αν νομίζουν ότι είμαι ο Άσαντ και ότι θα το σκάσω κάπου, δεν πρόκειται να το κάνω. Θα πολεμήσω για τη Σερβία και θα υπηρετήσω μόνο τον σερβικό λαό και όλους τους άλλους πολίτες της Σερβίας, δεν θα υπηρετήσω ποτέ τους ξένους, αυτούς που επιδιώκουν να νικήσουν, να ταπεινώσουν και να καταστρέψουν τη χώρα μας», αναφέρει ο Βούτσιτς σε βίντεο που ανήρτησε στο Instagram.
Το χρονικό της τραγωδίας
Υπενθυμίζεται, ότι την 1η Νοεμβρίου κατέρρευσε η προέκταση της οροφής, πάνω από την είσοδο σε σιδηροδρομικό σταθμό Νόβι Σαντ στη Σερβία, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους.
Στον χώρο κάτω από την οροφή που κατέρρευσε, βρίσκονταν παγκάκια και καθημερινά υπάρχουν στο σημείο, πολλοί άνθρωποι που κάθονται και περιμένουν να ταξιδέψουν. Σημειώνεται επίσης, ότι ο σταθμός είχε ανακαινιστεί πλήρως και άνοιξε τρεις μήνες πριν από την τραγωδία.
Η ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ διήρκησε τρία χρόνια, από τα μέσα του 2021 έως το Ιούλιο του 2024 και το έργο εκτέλεσε κοινοπραξία κινέζικων κατασκευαστικών εταιριών. Οι Κινέζοι εξέδωσαν ανακοινωθέν, όπου αναφέρουν ότι η προέκταση της οροφής που κατέρρευσε «δεν αποτέλεσε αντικείμενο εργασιών στο πλαίσιο της ανακατασκευής του σταθμού».