Όρμπαν: Είμαστε αντίθετοι να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία από την ΕΕ
AP
AP

Όρμπαν: Είμαστε αντίθετοι να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία από την ΕΕ

Η Ουγγαρία απορρίπτει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία και δεν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει πρόσθετα χρήματα για τη χρηματοδότηση του αυξημένου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή.

Ο Όρμπαν, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι είναι «γελοίο» το αίτημα της Επιτροπής να συνεισφέρει η Ουγγαρία περισσότερα χρήματα, όταν η Βουδαπέστη - μαζί με την Πολωνία - δεν έχει λάβει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ εν μέσω διαφοράς για το κράτος δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-27, δήλωσε ο πρόεδρος του μπλοκ στις 20 Ιουνίου. Αυτό έρχεται μετά την επανεξέταση του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-27, ο οποίος έχει εξαντληθεί από την πανδημία COVID-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια έχουν επίσης διπλασιάσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

"Ένα πράγμα είναι σαφές, εμείς οι Ούγγροι ... δεν θα δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία μέχρι να πουν πού πήγαν τα προηγούμενα κεφάλαια ύψους περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ", δήλωσε ο Όρμπαν.

"Και το βρίσκουμε εντελώς γελοίο και παράλογο, να συνεισφέρουμε περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ενός δανείου, από το οποίο δεν έχουμε ακόμη λάβει τα κεφάλαια που δικαιούμαστε να λάβουμε".

Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι τα μόνα μέλη της ΕΕ που καθυστερούν να λάβουν τα κεφάλαια ανάκαμψης, τα οποία η Επιτροπή έχει μπλοκάρει με την κατηγορία ότι οι εθνικιστικές κυβερνήσεις των δύο χωρών βλάπτουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν αυτά τα οικονομικά σχέδια και ότι θα ξεκινήσει ένας "μακρύς αγώνας".

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα αναλάβουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τους προέτρεψε να ξεκινήσουν τις εργασίες για έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.