Ουκρανικό και Μεσανατολικό στην ατζέντα Μπάιντεν στο Βερολίνο
AP
AP

Ουκρανικό και Μεσανατολικό στην ατζέντα Μπάιντεν στο Βερολίνο

Υψίστης συμβολικής σημασίας είναι η επίσκεψη εργασίας του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Βερολίνο, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η επίσκεψή του είναι σύντομη –θα διαρκέσει μόλις 19 ώρες– πρόκειται δε, για τη πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο κατά την προεδρία του. Η τελευταία επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ στο Βερολίνο ήταν το 2016, επί Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Τραμπ είχε παρευρεθεί στη Σύνοδο των G-20 στο Αμβούργο, το 2017.

Κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Βερολίνο θα του απονεμηθεί η ύψιστη τιμή που αποδίδεται στη Γερμανία, ο Μεγαλόσταυρος του Tάγματος της Αξίας. Η επίσκεψή του δεν θα συνδυαστεί με έκτακτη Διάσκεψη για την Ουκρανία στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν, όπως αρχικά αναμενόταν. Δεν θα είναι επίσης παρών ο Ουκρανός πρόεδρος.

Τα παραπάνω αναφέρει η DW, σύμφωνα με την οποία πολιτικοί αναλυτές με γνώση του Ουκρανικού θεωρούν ότι δεν είναι τυχαίο. Κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να δεσμευθεί απέναντι στο Κίεβο πριν από τις αμερικανικές εκλογές ως προς το «σχέδιο νίκης» Ζελένσκι, που προβλέπει πλέον ανοιχτά επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς. 

Πρόγραμμα Μπάιντεν

Το πρόγραμμα του Μπάιντεν στο Βερολίνο ξεκινά με επίσκεψη στο προεδρικό μέγαρο Bellevue για συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπου θα μεταβεί οδικώς με το προεδρικό αυτοκίνητο, τη διασημότερη Κάντιλακ του πλανήτη, γνωστή ως «The Beast». Έπειτα θα μεταβεί στην καγκελαρία για συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δίχως να έχει προβλεφθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, παρά μόνο κοινές δηλώσεις. 

Θα ακολουθήσουν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, άφιξη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. 

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναφορικά με την εξουδετέρωση του Γιαχία Σινουάρ όπως και την εξαγγελία της Γερμανίας για συνέχιση των αποστολών όπλων στο Ισραήλ, την ώρα που οι ΗΠΑ θέτουν προϋποθέσεις και ο Γάλλος πρόεδρος ζητά διακοπή τους.

Ουκρανικό

Μπάιντεν, Σολτς, Μακρόν και Στάρμερ, οι τέσσερις ηγέτες της Δύσης θέλουν να συντονίσουν τα επόμενά βήματά τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Απουσία Ζελένσκι και πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιον ρόλο θα μπορέσει να αναλάβει η Γερμανία, ως η βασικότερη σύμμαχος της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ ως προς τις αποστολές εξοπλιστικών συστημάτων και χρηματικής βοήθειας, εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Σολτς επανέλαβε τη στήριξή του στην Ουκρανία κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην καγκελαρία, όμως δεν έγινε καμία νύξη για το πάγιο αίτημα του Κιέβου για γερμανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus. 

Στο μεταξύ, Ουάσιγκτον, Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο αλλά και Κίεβο συμφωνούν ότι η Ρωσία πρέπει να κληθεί στο επόμενο τραπέζι διαπραγματεύσεων.