Παρίσι: Ζητά από τη νέα συριακή κυβέρνηση να συνεχίσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους
Shutterstock
Shutterstock

Παρίσι: Ζητά από τη νέα συριακή κυβέρνηση να συνεχίσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Η αντιπροσωπεία των Γάλλων διπλωματών που έφτασε σήμερα, Τρίτη (17/12), στη Δαμασκό για να έχει συνομιλίες με τις νέες αρχές της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, ζήτησε από αυτές «να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του Νταές (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος) και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση της γαλλικής διπλωματίας υπογραμμίζεται πως το Παρίσι επεσήμανε ότι «θα δώσει προσοχή για να διασφαλίσει ότι θωρακίζονται τα συμφέροντα συλλογικής ασφάλειας», τα οποία «περιλαμβάνουν τη συνέχιση της μάχης κατά του Νταές και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και την πρόληψη της διάδοσης χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος».

Γάλλοι διπλωμάτες τόνισαν παράλληλα ότι «η Γαλλία θα καθορίσει με βάση αυτά τα κριτήρια τη δέσμευσή της, όσον αφορά τη Συρία».

Οι διπλωμάτες του επανέλαβαν ότι η Γαλλία θέλει για τους Σύρους, «σύμφωνα με τα ιδανικά της επανάστασης του 2011, την οποία το Παρίσι υποστήριξε, μια ειρηνική πολιτική μετάβαση, αντιπροσωπευτική όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας, η οποία σέβεται τα δικαιώματα όλων των Σύρων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών», που εγγυάται επίσης την προστασία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, και εγγυάται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Οι διπλωμάτες μετέβησαν επίσης, στη γαλλική πρεσβεία, η οποία ήταν κλειστή από το 2012 «για να εργαστούν για την επαναλειτουργία, ανάλογα με τις πολιτικές και συνθήκες ασφαλείας, του γαλλικού διπλωματικού συστήματος».

Ο Γάλλος ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Ζαν-Φρανσουά Γκιγιόμ, που ηγήθηκε της αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι «η Γαλλία ετοιμάζεται να είναι στο πλευρό των Σύρων», λίγο μετά την άφιξή του στη Δαμασκό, όπου η γαλλική σημαία υψώθηκε στην πρεσβεία της χώρας, που παρέμενε κλειστή από το 2012.

Ο Γκιγιόμ συνομίλησε επίσης, με εκπροσώπους συριακών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που ασχολούνται με την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό.

Εκτός από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον ΟΗΕ, έστειλαν απεσταλμένους στη συριακή πρωτεύουσα προκειμένου να εγκαθιδρύσουν επαφές με τις αρχές της συριακής μεταβατικής κυβέρνησης, της οποίας οι πρώτες κινήσεις της στην εξουσία παρακολουθούνται με προσοχή.