Η Ελλάδα περίμενε σαφέστερη υποστήριξη από τη Γερμανία στην πρόσφατη κρίση με την Τουρκία, και η στάση του Βερολίνου έχει προκαλέσει ενόχληση στην Αθήνα, σύμφωνα με το Politico.
Η ένταση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου θυμίζει αμυδρά την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, και επικαλείται δηλώσεις ανώτατου Έλληνα διπλωμάτη: «Εμείς και η Γερμανία έχουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους γείτονές μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τους χαϊδεύουμε – η Τουρκία έχει εγκαταλείψει μια για πάντα τις δυτικές αξίες. Η περίοδος κατευνασμού έχει λήξει. Η Γερμανία βρίσκεται σε πλάνη σχετικά με τις προθέσεις της άλλης πλευράς».
Ο διπλωμάτης τόνισε ωστόσο ότι οι δύο πλευρές διατηρούν στενή συνεργασία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί την Τρίτη τόσο την Αθήνα όσο και την Άγκυρα, μια επίσκεψη που το Βερολίνο ελπίζει ότι θα βοηθήσει την προσπάθεια διαμεσολάβησης για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αυτή τη στιγμή διαχέονται και σε ένα άλλο φλέγον ζήτημα που καλείται αυτή την στιγμή να αντιμετωπίσει η ΕΕ – την κρίση στη Λευκορωσία.
Στην διαδικτυακή συνδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Αθήνα άσκησε βέτο στην κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη Λευκορωσία, επειδή η Γερμανία αρνήθηκε να δεχτεί την σκληρή γλώσσα που η Ελλάδα επιθυμούσε να απευθύνει η ΕΕ στην Τουρκία για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.
Αντί για κοινή δήλωση των 27 Υπουργών, ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ εξέδωσε δική του ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.
Η επιφυλακτική στάση της Γερμανίας έρχεται σε αντίθεση με την πιο δυναμική προσέγγιση της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης της ΕΕ, της Γαλλίας, τονίζει το Politico. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε αμέριστη υποστήριξη για την ελληνική και την κυπριακή πλευρά και διέταξε την προσωρινή αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτές οι κινήσεις εξυπηρετούν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής του Μακρόν – να αυξήσει την πίεση στην Τουρκία, με την οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση σε αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η Λιβύη.
Παρόλο που η σύγχρονη Γερμανία είναι πολύ πιο συγκρατημένη στην χρήση των στρατιωτικών της δυνάμεων από τη Γαλλία, η Ελλάδα έχει κάνει σαφές ότι παρόμοιες ενέργειες του Βερολίνου θα ήταν καλοδεχούμενες. Αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, καταλήγει το δημοσίευμα, υποστηρίζουν ότι η Γερμανία δεν μπορεί να παραμένει θεατής.