Το ξέσπασμα των επεισοδίων στην Ιερουσαλήμ βρήκε τη Χαμάς να οδεύει σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Το, έστω κι άτυπο, modus operandi που είχε πραγματοποιηθεί στις σχέσεις με το Ισραήλ, μπορεί να προσέφερε μία μικρή ανακούφιση στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι. Για τη Χαμάς, ωστόσο δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αρκετό για να της εξασφαλίσει την ανοχή των παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ήδη η πίεση για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ ήταν σημαντική από την ηγεσία που βρίσκεται στο εξωτερικό, θεωρώντας τις παραχωρήσεις που δίνονταν ως ασήμαντες.
Βέβαια, η ηγεσία στα εδάφη προσπαθούσε να αναβάλει προσωρινά τις επιθέσεις, καθώς γνώριζε πως τα αντίποινα του Ισραήλ θα τους έπλητταν άμεσα αλλά και προσωπικά. Ωστόσο, οι καθημερινές δυσκολίες και οι απόψεις των εξτρεμιστών είχαν επικρατήσει, σε σημείο που ενδεχομένως και δίχως τα γεγονότα στα Ιεροσόλυμα, οι επιθέσεις θα είχαν συμβεί τις ημέρες του ραμαζανιού. Ακόμα και η οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ θα φαινόταν πως είναι πιο ενεργή από τους ηγέτες της Χαμάς.
Η Χαμάς ιδρύθηκε ως παρακλάδι των Μουσουλμάνων Αδελφών, μίας οργάνωσης που ξεκίνησε από την Αίγυπτο και επεκτάθηκε σε όλο τον αραβικό κόσμο, επαναφέροντας το Ισλάμ ως πολιτική δύναμη.
Η δεύτερη παλαιστινιακή ιντιφάντα, η εξέγερση των Παλαιστινίων το 2000, αποτέλεσε το εφαλτήριο για την ισλαμική οργάνωση της Χαμάς, που βρισκόταν μέχρι τότε στη σκιά της κυρίαρχης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ. Ενώ ξεκίνησε χρησιμοποιώντας βομβιστικές επιθέσεις, ακόμα και αυτοκτονίας, κατάφερε στις κάλπες να υπερκεράσει τους αντιπάλους της, κερδίζοντας τις παλαιστινιακές εκλογές.
Σήμερα, πλέον, η νίκη στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη της νέας Παλαιστινιακής Αρχής αποτελεί τον βασικό στόχο, τόσο για την ηγεσία στα εδάφη, όσο και για αυτήν που βρίσκεται σε εξορία στα πλούσια εμιράτα του Κόλπου.
Σημειωτέον, ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε κι αυτή τη δική της σημασία στη στρατηγική της Χαμάς. Η ανατροπή των πεπραγμένων του Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά στην αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, ενδεχομένως να ενδυνάμωνε τις πιο μετριοπαθείς φωνές στο παλαιστινιακό στρατόπεδο, ενώ ο κλοιός σε αυτή την περίπτωση θα έσφιγγε περισσότερο τον κλοιό για τους εξτρεμιστές.
Οι σχέσεις με τη Συρία του Άσαντ έχουν διαρραγεί έπειτα από τον εμφύλιο στη Συρία, ενώ το Ιράν δεν βρίσκεται στη θέση που βρισκόταν παλαιότερα για να τους χρηματοδοτεί. Οι πηγές εισοδήματος τους θα στένευαν επικίνδυνα.
Αντίθετα, η εκτράχυνση της κατάστασης στα Ιεροσόλυμα προσφέρει τη δυνατότητα να υπερκεράσει τους αντιπάλους της, ώστε να απαιτήσει περισσότερα κεφάλαια από τους χρηματοδότες της στην Αραβία.
Στο Κατάρ είναι σίγουρο πως οι ισλαμιστές της Φατάχ θα περηφανεύονται πως χάλασαν τη γιορτή της ημέρας της Ιερουσαλήμ στους Ισραηλινούς, ενώ η Φατάχ απλά κοιτούσε. Η κινητοποίηση της Τουρκίας δίνει ένα σήμα πως μπορεί να αποτέλεσε κι εκείνη έναν πιθανό προορισμό για τους ισλαμιστές της Χαμάς.
Παραδοσιακά, η Χαμάς προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών για να προσηλυτίσει ακολούθους στη δική της εκδοχή του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Αυτές τις μέρες όμως, οι ισλαμιστές της Χαμάς αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν την κρίση για να κερδίσουν τους νέους τους ακολούθους, εκτοξεύοντας πυραύλους για τυφλά χτυπήματα.