Έτοιμες είναι οι ΗΠΑ να προχωρήσουν λίαν συντόμως σε άλλη τακτική εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, καθώς η υπομονή της κυβέρνησης Τραμπ δείχνει να εξαντλείται ενώ καταρρίπτεται και η φράση που είχε αρθρώσει ο Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο σε 24 ώρες.
Έχοντας επιστρέψει τον Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο και πεπεισμένος ότι διαθέτει τα φόντα να τερματίσει τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια στην Ουκρανία, ο Τραμπ δείχνει λίαν εκνευρισμένος με την έλλειψη προόδου, εξ ου και η προειδοποίησή του, την Παρασκευή (18/04), ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε άλλο βήμα «πολύ σύντομα» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Από πλευράς εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, διεμήνυσε την Παρασκευή (18/04), μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους, ότι «αν δεν είναι εφικτός ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, θα πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω». Ποιο θα είναι το «παρακάτω»; Το CNN αναφέρει τα δύο πιθανά σενάρια σχετικά με το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η απεμπλοκή των ΗΠΑ από τις προσπάθειες τερματισμού της χειρότερης σύγκρουσης στην Ευρώπη από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ενίσχυση της Ουκρανίας και πίεση στη Ρωσία
Σύμφωνα με το CNN, μία επιλογή για τον Λευκό Οίκο θα ήταν να διπλασιάσει την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς παρά τα ανοίγματα του Τραμπ προς τη Μόσχα –ή πιθανώς και εξαιτίας τους, όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο– η ρωσική αδιαλλαξία έχει αναδειχθεί ως το κύριο εμπόδιο για την ειρήνευση, όπως το παιχνίδι των καθυστερήσεων και οι όροι που βάζει η Μόσχα στην προτεινόμενη από την Ουάσιγκτον 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.
Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, νέες παραδόσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων αξίας πολλών δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, μπορεί για ορισμένους υποστηρικτές του Τραμπ να είναι μια αντιδημοφιλής ανατροπή της πολιτικής του Ρεπουμπλικανού προέδρου, αλλά μια νέα αναζωογονημένη ουκρανική αντεπίθεση στην εμπόλεμη ζώνη θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Μόσχα να επανεκτιμήσει τη διαπραγματευτική της θέση.
Παράλληλα, ως πιθανό μέσο άσκησης μέγιστης πίεσης στο Κρεμλίνο έχει αναφερθεί το ενδεχόμενο νέων σκληρών αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και σε όσους αγοράζουν ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία είναι ένα μόνον από τα θέματα της ατζέντας σε αυτό που ο Τραμπ και η Μόσχα βλέπουν ως μια πολύ ευρύτερη, προσοδοφόρα αναδιάρθρωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, που περιλαμβάνει ενεργειακές συμφωνίες, συμβάσεις εξερεύνησης του διαστήματος και εξόρυξης, τις οποίες ο Τραμπ ίσως να μη θελήσει να θέσει σε κίνδυνο.
Η θέση της Ευρώπης
Στο μεταξύ, κατά τις δηλώσεις του την Παρασκευή (18/04), στο Παρίσι, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπαινίχθηκε μια δεύτερη, πιθανότερη επιλογή αναφορικά με τη μελλοντική στάση της κυβέρνησης Τραμπ στο ουκρανικό.
«Δεν είναι δικός μας ο πόλεμος αυτός. Δεν τον ξεκινήσαμε. Οι ΗΠΑ βοηθούν τα τελευταία τρία χρόνια την Ουκρανία και θέλουμε να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά δεν είναι δικός μας», είπε ο Ρούμπιο αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ουάσιγκτον κάθε προσπάθεια, αφήνοντας την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εύλογο είναι ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε τεράστια πρόκληση για το Κίεβο και τους υποστηρικτές του δεδομένων των εξαντλημένων πόρων της Ουκρανίας και της απροθυμίας, επί του παρόντος, της Ευρώπης να ενισχύσει τις πρώτες γραμμές με επαρκή δικά της στρατιωτικά εφόδια.
Η Μόσχα για την απεμπλοκή των ΗΠΑ από το ουκρανικό
Όπως σημειώνει το CNN, μια πλήρης απεμπλοκή των ΗΠΑ από το ουκρανικό θα συνιστούσε δίκοπο μαχαίρι για τη Μόσχα, αφού από τη μία θα άφηνε πιο ανοικτό πεδίο δράσης στις εξουθενωμένες δυνάμεις της στην Ουκρανία, αλλά δεν θα πρόσφερε απαραίτητα τη νίκη που θέλει ο Πούτιν με πιθανή την παράταση για μεγάλο χρονικό διάστημα των συγκρούσεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις αποδεκατίζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας και μια παράταση των συγκρούσεων θα ενέτεινε την υποβόσκουσα πίεση της ρωσικής κοινωνίας στο Κρεμλίνο.
Παράλληλα θα αυξηθεί η πίεση σε μια ήδη αποδυναμωμένη λόγω των συγκρούσεων ρωσική οικονομία, αφού ελλείψει ειρηνευτικής συμφωνίας είναι απίθανο να χαλαρώσουν οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα κι ο διψασμένος για ολοκληρωτική νίκη Πούτιν δεν αποκλείεται στο τέλος να μετανιώσει που έχασε την ευκαιρία που του πρόσφερε ο Τραμπ για τον τερματισμό του καταστροφικού πολέμου στην Ουκρανία.
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση Τραμπ επιμένει ότι δεν έχει ακόμη παρατήσει εντελώς τον αγώνα. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ρούμπιο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς είπε ότι ο Λευκός Οίκος «αισιοδοξεί» ότι μπορεί ακόμη να τερματίσει τον πόλεμο την Ουκρανία, αν και η Ουάσιγκτον έστειλε το μήνυμα ότι πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων.
«Πρέπει να καθορίσουμε πλέον πολύ γρήγορα, λέω ότι είναι θέμα ημερών, κατά πόσον αυτό είναι εφικτό ή όχι», είπε ο Ρούμπιο προτού αναχωρήσει από το Παρίσι για την πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο συμμετέχει στο παιχνίδι των πιέσεων, με τον εκπρόσωπό του να επιμένει ότι «δεν υπάρχουν προγραμματισμένες επαφές αυτή την εβδομάδα, αλλά από την άλλη πλευρά, ας πούμε ότι οι καθιερωμένες επαφές μας επιτρέπουν να συμφωνήσουμε πολύ, πολύ γρήγορα για μια τέτοια συνομιλία αν χρειαστεί».
Πιθανότητες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη, αλλά η υπομονή στην κυβέρνηση Τραμπ δείχνει να εξαντλείται ταχύτατα.