Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να επιβεβαίωσε πως η Ρωσία αποτελεί μία από τις ισχυρότερες χώρες σε στρατιωτικούς όρους, αλλά έθεσε σοβαρά ερωτήματα στο κατά πόσο μπορεί αυτή η δύναμη της να είναι αποτελεσματική. Φυσικά, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να υπερκεράσουν τις σημαντικά ασθενέστερες δυνάμεις της Ουκρανίας που παρέταξε στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το πεδίο μάχης, οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να δείξουν πως μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά μεταξύ τους κι ακόμα σημαντικότερα, κατά πόσο είναι σε θέση να κυριαρχήσουν σε αέρα και θάλασσα. Η βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του «Μασκβά» όπως αποκαλούσαν μεγάλο πολεμικό πλοίο, αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα στο γόητρο του.
Οι διακηρύξεις του Βλάντιμιρ Πούτιν στους εορτασμούς για την ημέρα του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη, όπου συμπεριελάμβαναν τον εξοπλισμό με τους υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ Ζιρκόν, είχαν ως στόχο την ανάκαμψη του ρωσικού γοήτρου. Ο Ρώσος πρόεδρος θέλησε να καταστήσει σαφές πως οι φιλοδοξίες του δεν σταματούν στον έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας ή στη Βαλτική, αλλά σίγουρα επεκτείνονται προς πάσα κατεύθυνση και σίγουρα στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί άλλωστε τα θερμά επεισόδια αφθονούν τελευταία, με τα πλοία της Μεγάλης Βρετανίας να προσπαθούν να δείξουν πως διατηρούν το δικαίωμα της σύμφωνα με το Λονδίνο, αβλαβούς διέλευσης.
Οι πύραυλοι Ζιρκόν αλλάζουν ωστόσο επίπεδο για τη Μόσχα. Το βεληνεκές και η δυνητική καταστροφικότητα των υπερηχητικών πυραύλων Ζιρκόν δίνει άλλες διαστάσεις στις ρωσικές φιλοδοξίες. Έπειτα από την πληθώρα των δοκιμαστικών εκτοξεύσεων από πολεμικά πλοία και υποβρύχια τον περασμένο χρόνο, ο Πούτιν πλέον έρχεται να ανακοινώσει πως οι πύραυλοι που διαθέτει είναι λειτουργικοί. Η Μόσχα διατείνεται πως έχει στην κατοχή τους πυραύλους που ξεπερνούν 7 με 8 φορές την ταχύτητα του ήχου και μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων.
Με αυτό τον τρόπο γίνεται κατανοητό δηλαδή πως η Ρωσία κοιτάζει πλέον προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου του Αρκτικού κύκλου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μάλιστα δήλωσε πως το ρωσικό ναυτικό θα εξοπλιστεί με τους υπερηχητικούς πυραύλους εντός των επόμενων μηνών.
Με έμβλημα τις επενδύσεις του Κρεμλίνου στην πολεμική βιομηχανία της χώρας όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Μόσχα έχει πλέον βλέψεις πέρα από το εγγύς περίγυρο της. Η Ουκρανία άλλωστε έλειπε από τις αναφορές του Πούτιν, ο οποίος εστιάστηκε στα οράματα του να γίνει η Ρωσία μία μεγάλη δύναμη των θαλασσών, ως χώρα με μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές παγκοσμίως. Σύμφωνα με το νέο ναυτικό δόγμα της Ρωσίας άλλωστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή, δηλαδή ουσιαστικά, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ευόδωση των ρωσικών βλέψεων.