Τα αλλεπάλληλα πακέτα υποστήριξης προς την αντίσταση των Ουκρανών ακολουθήθηκαν από την προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να παρουσιάσουν πρόοδο στις επιχειρήσεις τους στη λεκάνη του Ντονέτσκ. Ωστόσο, η συνέχιση της βοήθειας υπέρ της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι ένα μείζον ζήτημα για τη Δύση, παρά τις σημαντικές πιέσεις που υπάρχουν τόσο στις ΗΠΑ όσο και τη Γερμανία.
Το Κίεβο απέρριψε άμεσα τις εξαγγελίες της Ρωσίας πως πέτυχε μία σημαντική νίκη στο Ντονέτσκ, στην προσπάθεια της να δείξει πως δεν έχει στραφεί εναντίον της η φορά του πολέμου. Άλλωστε οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί πλέον στα ανατολικά, όπου οι μισθοφορικές ομάδες έχουν αφιερώσει πόρους και δυναμικό για να αποδείξουν πως μπορούν να επιτύχουν την προέλαση που στοχεύουν για την κατάκτηση του Ντονμπάς.
Ωστόσο, η Ουκρανία θέλει να δείξει πως η ενίσχυση που λαμβάνει από τη Δύση έχει αποτελέσματα και συμβάλλει στην αναχαίτιση της ρωσικής επιθετικότητας. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία που αγγίζει σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης, συστήματα πυροβολικού, πυραύλους εδάφους-αέρος καθώς και πυρομαχικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η πηγή μεγαλύτερη στήριξης του ουκρανικού αγώνα, αναδεικνύοντας την ανάγκη διατήρησης του μετώπου της ανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας στήριξη και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
Ωστόσο, η απόπειρα ανασυγκρότησης του ρεπουμπλικανικού κόμματος, που εξέλεξε επιτέλους πρόεδρο στο κογκρέσο, κινδυνεύει να δώσει πολιτική υπόσταση στη διάχυτη κόπωση που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία. Οι Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να αποκόψουν δραστικά τα κονδύλια για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας, καθώς θέλουν να δείξουν την αντίθεση τους στα σχέδια του Τζο Μπάιντεν.
Παραδόξως, οι τελευταίες ενέργειες του Κρεμλίνου αποτελούν κάποια από τα σοβαρότερα όπλα στη φαρέτρα των Δημοκρατικών. Η μεταφορά εκατοντάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στη Ρωσία και η χρήση τους εναντίον των ουκρανικών πόλεων με ανθρώπινες απώλειες, καθώς και η προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων της Μόσχας με τη Βόρεια Κορέα δρουν ενισχυτικά για την ύπαρξη ενός νέου «άξονα του κακού», που έχει ως επίκεντρο τώρα τη Ρωσία.
Φαίνεται πως ο Μπάιντεν θα είναι εκείνος που θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την επιχειρηματολογία, ώστε να πείσει το κογκρέσο για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας.
Η έμμεση παρουσία του Ιράν στην Ουκρανία έχει δώσει νέα πνοή και στις προσπάθειες των κρατών της Ευρώπης να ενισχύσουν την προσπάθεια αντιστροφής της ρωσικής εισβολής. Η εμπλοκή του στην Ουκρανία έρχεται σε συνέχεια της αυταρχικής συμπεριφοράς του ιρανικού καθεστώτος, την απομάκρυνση του από τη συμφωνία για τα πυρηνικά.
Σε μία αντιστροφή της πολιτικής του, το Βερολίνο προωθεί την παράδοση μιας συστοιχίας Patriot, ώστε να ακολουθήσει την αμερικανική προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα στείλει κι εκείνη άρματα μάχης στην Ουκρανία. Η Βρετανία από τη μεριά της διατηρεί τη θέρμη ανάσχεσης της ρωσικής επιθετικότητας, δηλώνοντας πως θα αυξήσει τις προμήθειες της σε άρματα μάχης για να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές δυνάμεις
Βέβαια, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική για την περαιτέρω εμπλοκή της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο καγκελάριος Σολτς δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκρίνει την αποστολή Leopard 2 στο μέτωπο του πολέμου, που είναι άλλωστε κάποιες από τις βασικές ανάγκες της ουκρανικής αντίστασης, όπως φάνηκε από τις τελευταίες εξελίξεις. Από την τελική στάση της Ουάσινγκτον και κατ’ επέκταση του Βερολίνου θα κριθούν πολλά το επόμενο διάστημα, κατά πόσο θα μείνει αρραγές το δυτικό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.