Η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών του Τζο Μπάιντεν στη διεθνή συναίνεση έχει σημάνει τη σύσφιγξη των σχέσεων του με τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι κινήσεις του δείχνουν πως έχει ξεκινήσει δυναμικά την αναθέρμανση των ευρωατλαντικών σχέσεων, επιδιώκοντας να δημιουργήσει μία νέα σχέση μεταξύ τους. Η επίσκεψη του στην Ευρώπη έχει ως διακηρυγμένο στόχο να μεσολαβήσει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας, για τις παρενέργειες που ακόμα υπάρχουν στη βιαστική συμφωνία του Brexit.
Ο Μπάιντεν δεν ξεχνά την ταραγμένη σχέση που υπήρχε μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, ως θιασώτης της μετριοπάθειας, έχει κάνει βήματα για να δείξει πως οι εντάσεις ανήκουν στο παρελθόν. Δε θα είναι τόσο εύκολο βέβαια. Ο συνήθης απρόβλεπτος Τζόνσον ήδη τόνισε πως, παρά τις καλές σχέσεις, η περίφημη «ειδική» σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Μεγάλης Βρετανίας δε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως σχέση υποτέλειας.
Το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί ένα σημείο τριβής, καθώς η έξοδος της Ιρλανδίας σήμαινε πως χρειάζονται νέες ρυθμίσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία ειρήνευσης της Μεγάλης Παρασκευής του Μπέλφαστ. Πέρα από την αρμονική σχέση, για τους Αμερικάνους η διατήρηση της συμφωνίας έχει ένα μεγάλο συμβολικό φορτίο, καθώς συνετέλεσαν στην επίτευξη τους ως εγγυήτρια δύναμη. Σίγουρα ο Τζόνσον θα ήθελε βέβαια ο Μπάιντεν να πιέσει τους Ευρωπαίους περισσότερο, να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, αποφεύγοντας τη γραφειοκρατία.
Ο Μπάιντεν θεωρεί πως έχει επιτευχθεί μία θετική αρχή με τη συμφωνία για έναν διεθνή εταιρικό φόρο στη σύνοδο του G7. Ενδεχομένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθήσουν μία ήπια αντιμετώπιση, μην πιέζοντας τη Μεγάλη Βρετανία, αξιοποιώντας τις προοπτικές της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστούν τη συνδρομή της Μεγάλης Βρετανίας για την αντιμετώπιση ενός μεγαλύτερου θέματος, του εξελισσόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Μπάιντεν επέκτεινε τη μαύρη λίστα των κινεζικών εταιρειών στις οποίες απαγορεύονται αμερικανικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου του κινέζικου κολοσσού της Huawei. Ο εμπορικός πόλεμος ενδέχεται να ενταθεί.
Ιστορικά, Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία έρχονταν κοντά βάσει του κοινού κινδύνου που προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Τώρα, όμως η βασική απειλή βρίσκεται στην Άπω Ανατολή.