Πότε θα σταματήσουν οι διακρίσεις στις εταιρείες της Silicon Valley;

Πότε θα σταματήσουν οι διακρίσεις στις εταιρείες της Silicon Valley;

Το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση, όπως αντανακλάται στο διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαιτεί όλα τα πρόσωπα να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης ενώπιον του νόμου, χωρίς διάκριση. Το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαγορεύει να λαμβάνουν χώρα διαφοροποιήσεις, αποκλεισμοί ή περιορισμοί βάσει συγκεκριμένων προστατευμένων λόγων, αναφέρει η Lisa Waddington, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Maastricht.

Κατά κύριο λόγο η διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να σχετίζεται με το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, κάποια αναπηρία και άλλα. Στις επιχειρήσεις ωστόσο οι διακρίσεις και η διαφορετική αντιμετώπιση των στελεχών βασιζόμενες σε στερεότυπα αποτελεί πλέον κανόνα.

Πολύ πρόσφατα, ένας υπάλληλος της Google απολύθηκε ακριβώς επειδή έκανε σεξιστικά σχόλια για τις γυναίκες, με αποτέλεσμα η εταιρεία να «αναγκαστεί» να τον απολύσει, καθώς το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Επίσης, η Uber έχει δεχτεί, το τελευταίο διάστημα, σφοδρές επικρίσεις σχετικά με τη μεταχείριση των γυναικών που εργάζονται εντός της εταιρείας, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου που συνέταξε πρώην υπάλληλος και στην οποία εξιστορούσε την εμπειρία της. Αυτό οδήγησε στο να ξεκινήσουν δύο έρευνες από τις οποίες αποκαλύφθηκε ότι είχαν γίνει 215 καταγγελίες που αφορούν σε σεξουαλική παρενόχληση και άλλους ισχυρισμούς.

Ο υπάλληλος υποστήριξε πως στη Google εργάζονται λιγότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες λόγω των βιολογικών διαφορών τους. Πιο συγκεκριμένα, ο James Damore - ο οποίος επιβεβαίωσε την απόλυσή του και έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά για να αποζημιωθεί - υποστήριζε ότι «οι ικανότητες ανδρών και γυναικών διαφέρουν εν μέρει λόγω βιολογικών αιτιών και αυτές οι διαφορές μπορεί να εξηγήσουν γιατί δεν βλέπουμε ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στην τεχνολογία και στις ηγετικές θέσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι οι διαφορές των δύο φύλων υποδηλώνουν σεξισμό».

Γυάλινη οροφή «γένους θηλυκού»

Το θέμα της αναλογικά μικρότερης παρουσίας των γυναικών, σε σχέση με τους άνδρες, στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ αποτελεί «καυτό» θέμα συζήτησης και διαμάχης στη Silicon Valley.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι εν έτει 2017, θα είχαμε λύσει τέτοιου τύπου διαμάχες, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη αναλογία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην απασχόληση σε εταιρείες τεχνολογίας.

Το infographic αναλύει τα δημογραφικά στοιχεία 23 μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, βάσει στατιστικών του 2016. Ουσιαστικά, συγκρίνει τη σύνθεση των εργασιακών χώρων με τη συνολική εικόνα του πληθυσμού των ΗΠΑ, των 50 κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών, του Κογκρέσου και των CEO του Fortune 500.

Πηγή: Information is Beautiful

Οι εταιρείες που απασχολούν τις περισσότερες γυναίκες είναι οι ακόλουθες:

Αντίθετα, οι εταιρείες που απασχολούν τις λιγότερες γυναίκες, ως ποσοστό του εργατικού τους δυναμικού:

Σε μια σύγκριση με τα περσινά στοιχεία απασχόλησης (Απρίλιος 2017 – Απρίλιος 2017) έχουν υπάρξει οι κάτωθι αλλαγές:

- Το Facebook, η Apple, το eBay και η Microsoft αύξησαν το ποσοστό γυναικών που απασχολούνται κατά 1%.

- Το LinkedIn αύξησε το ποσοστό κατά 3%.

- Η αναλογία φύλων της Google παρέμεινε ίδια.

- Η Microsoft αύξησε το ποσοστό των μη λευκών εργαζομένων κατά 3% και το Facebook κατά 2%.

- Η Google, η Apple και το eBay αύξησαν το ποσοστό των μη λευκών εργαζομένων κατά 1%.

- Το LinkedIn έχασε το 3% των μη λευκών εργαζομένων.

«Το ζήτημα είναι να δίνονται ίσες ευκαιρίες»

Σε συνέντευξη του στην Wall Street Journal, o Damien Hooper-Campbell, επικεφαλής του Τμήματος Ποικιλότητας (Diversity) στο e-Bay, έδωσε έναν αρκετά σαφή ορισμό της «ποικιλότητας», λέγοντας πως «η όλη συζήτηση σχετικά με το θέμα έχει να κάνει με το να υπάρχει ίση ευκαιρία για όλους». Στο e-Bay για παράδειγμα, μόλις το 22% των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες και το 78% άντρες. Και το e-Bay είναι - κατά τα άλλα - υψηλά στην κατάταξη της πιο ισορροπημένης αναλογίας στους εργασιακούς χώρους.

 

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο τι λένε οι αριθμοί αλλά πώς αποτυπώνεται η κατάσταση στην καθημερινότητα των εργαζομένων. «Ενώ βλέπουμε τους διευθύνοντες συμβούλους και τους επικεφαλής Τμημάτων Ποικιλότητας να μιλούν γι ''αυτό, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι αυτό που οι εργαζόμενοι σκέπτονται και νιώθουν για την ποικιλομορφία γιατί έτσι θα προκύψει η πραγματική πολιτισμική αλλαγή", τονίζει η Aubrey Blanche, επικεφαλής Ποικιλότητας στην εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Atlassian.

Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη