Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν άνοιξαν και πάλι πυρ κατά διαδηλωτών σε νεκροταφείο κοντά στην πόλη Χαραμαμπάντ, μετά από μια νύχτα μεγάλων αντικυβερνητικών ταραχών.
Κύμα διαμαρτυρίας συγκλονίζει τη χώρα από τότε που η Μάχσα Αμινί πέθανε, ενώ ήταν υπό κράτηση, πριν από 40 μέρες, έχοντας συλληφθεί επειδή φέρεται να φορούσε την ισλαμική μαντίλα «ακατάλληλα».
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πόλη Μαχαμπάντ, ενώ άνδρας δέχτηκε πυρά και σκοτώθηκε στη συγκεκριμένη πόλη και άλλος στη Σαναντάι, σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
In the city of Arak, drivers spot a fire on top of a mountain burning in the shape of the name Mahsa in Persian tonight, as Iranians mark 40 days since the death of #MahsaAmini in morality police custody.#مهسا_امینیpic.twitter.com/9AGKIbW7vJ
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) October 26, 2022
Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο κοντά στη Χαραμαμπάντ για να θρηνήσουν τον Νίκα Σακαραμί, ο οποίος εξαφανίστηκε αμέσως μετά τον θάνατο της Αμινί και έγινε ένα ακόμη σύμβολο του κινήματος διαμαρτυρίας.
Βίντεο από τη Χαραμαμπάντ έδειχναν διαδηλωτές να φωνάζουν αντικαθεστωτικά συνθήματα, όπως «κάτω ο δικτάτορας», αναφορά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Το βράδυ της Τετάρτης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις, όπου οι διαδηλώσεις είχαν πρόσκαιρα υποχωρήσει.
Δεν είναι μόνο μαντίλα
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει ζήσει και στο παρελθόν διαδηλώσεις. Όχι όμως τέτοιου μεγέθους.
Οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να απαξιώσουν το κύμα οργής κάνοντας λόγο για «ταραχοποιούς επηρεασμένους από ξένους».
Ωστόσο, εικόνες έφηβων μαθητών που απορρίπτουν την υποχρεωτική μαντίλα, καθώς και γυναικών όλων των ηλικιών που περπατούν γυμνές σε δημόσιους χώρους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποδεικνύουν ότι η δυσφορία είναι πλέον διάχυτη.
Είναι δύσκολο το Ιράν να επιστρέψει σε μέρες όπου η λεγόμενη αστυνομία ηθών μπορούσε να αστυνομεύει το γυναικείο ντύσιμο με τον τρόπο που το έκανε για δεκαετίες.
Πλέον, οι διαμαρτυρίες δεν αφορούν μόνο στο τι φορούν οι γυναίκες, αλλά εκφράζουν γενικευμένη οργή για το καθεστώς.