Η ιδνική μετάλλαξη του κορονοϊού εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη, προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή η επιστημονική υπεύθυνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Σουμία Σουαμινάθαν εξέφρασε, παράλληλα, την απογοήτευσή της για την αποτυχία του εμβολίου τεχνολογίας mRNA της CureVac σε κλινική δοκιμή, να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές του ΠΟΥ.
«Η μετάλλαξη Δέλτα επίκειται να γίνει η κυρίαρχη παγκοσμίως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της», τόνισε η Σουαμινάθαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Αποτελεσματικά τα εμβόλια mRNA
Στις μεταλλάξεις του κορονοϊού αναφέρθηκε η CureVac, όταν η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα πως το εμβόλιό της αποδείχθηκε κατά 47% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, λίγο λιγότερο από το σημείο αναφοράς 50% του ΠΟΥ. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι κατέγραψε τουλάχιστον 13 παραλλαγές που κυκλοφορούν στον πληθυσμό που μελέτησε.
Δεδομένου ότι παρόμοια εμβόλια mRNA από τις Pfizer και BioNTech και τη Moderna έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας που έφθαναν στο 90%, η Σουαμινάθαν σημείωσε ότι ο κόσμος περιμένει περισσότερα από το εμβόλιο της CureVac.
«Απλά επειδή πρόκειται για ακόμη ένα εμβόλιο mRNA, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα τα εμβόλια mRNA είναι τα ίδια, διότι το καθένα εξ αυτών έχει λίγο διαφορετική τεχνολογία», εξήγησε η Σουαμινάθαν.
Ανησυχία για την Αφρική
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν πως η Αφρική παραμένει περιοχή που προκαλεί ανησυχία, παρόλο που αντιπροσωπεύει μόλις το 5% των νέων μολύνσεων παγκοσμίως και το 2% των θανάτων.
Τα νέα κρούσματα στη Ναμίμπια, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Ρουάντα διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, την ώρα η πρόσβαση στα εμβόλια παραμένει πολύ μικρή.
«Η πορεία αυτή είναι πολύ, πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Ράιαν.
«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής, απροστάτευτα από τα εμβόλια».