Λίγο μετά την παρουσίαση του γαλλογερμανικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έσπευσαν να το χαιρετίσουν και να δηλώσουν ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Το ίδιο έκαναν Ρώμη και Μαδρίτη, που μπορούν επιτέλους να ισχυριστούν ότι οι πιέσεις τους απέδωσαν καρπούς. Τη σκυτάλη πήραν χθες οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, οι οποίοι στήριξαν ενθέρμως τις προτάσεις των πολιτικών τους προϊσταμένων.
«Αυτό το νέο ευρωπαϊκό ταμείο των 500 δισ. ευρώ θα δώσει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να βγει ενωμένη από την κρίση και να γίνει ισχυρότερη. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό μήνυμα, όχι μόνο για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας, αλλά και το το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως δήλωσε ο Γερμανός Όλαφ Σολτς.
«Είναι ένα ιστορικό βήμα για τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπως επίσης και για ολόκληρη την ΕΕ, επειδή είναι η πρώτη φορά που Γαλλία και Γερμανία υποστηρίζουν από κοινού τη χρηματοδότηση μέσω δανεισμού για λογαριασμό των κρατών-μελών της ΕΕ», σημείωσε από την πλευρά του ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρινό λε Μερ.
Σύννεφα στον Βορρά
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι τα πρώτα σύννεφα έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, προτού καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την παρουσίαση του φιλόδοξου σχεδίου, μετριάζοντας τον αρχικό ενθουσιασμό. Προέρχονται, από τις χώρες του Βορρά, οι οποίες έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά (όπως και το Βερολίνο μέχρι προχθές) κάθε πρόταση περί έκδοσης «ευρωομολόγων» και δείχνουν να φοβούνται ή ακόμη και να πιστεύουν ότι με το σχέδιο Μακρόν - Μέρκελ ότι αυτό θα επιβληθεί στην ΕΕ από την "πίσω πόρτα".
«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο με δάνεια», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, για να συμπληρώσει: «Περιμένουμε από τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό να αντανακλά τις νέες προτεραιότητες αντί να αυξάνει τα όρια και τα ποσά των εισφορών (από τα κράτη-μέλη».
«Θα εξετάσουμε τις προτάσεις και τις ιδέες που υπάρχουν, όπως έκαναν Γάλλοι και Γερμανοί. Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να υπάρξει μια πρόταση από την Κομισιόν και αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία για τις συζητήσεις», σχολίασε και ο εκπρόσωπος του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και δηλώσεις δυο Γερμανών βουλευτών, ενώ από το κόμμα τω Πρασίνων και ενός από το κόμμα των Φιλελευθέρων.
Οι παραπάνω δηλώσεις προαναγγέλλουν, ουσιαστικά, μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία ομοφωνία ανάμεσα στους «27». Πολύ περισσότερο καθώς στην ίδια ομάδα με Αυστριακούς και Ολλανδούς ανήκουν και οι σκανδιναβικές χώρες – Δανία, Σουηδία, αλλά και Φινλανδία – ενώ ερωτηματικό παραμένει και η στάση των μελών της αποκαλούμενης «Ομάδας του Βίσεγκραντ». Κι αυτό διότι τα μέλη της – Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία – φοβούνται πως για να βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για το νέο Ταμείο θα πληγούν εκείνες οι δράσεις που τις αφορούν άμεσα, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία και η ΚΑΠ.
Ραντεβού τον Ιούνιο
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί σταθμοί που θα κρίνουν το τι μέλλει γενέσθαι. Ο πρώτος είναι την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 27 Μαΐου, οπότε και η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει την αναλυτική της πρόταση για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-'27), συνυπολογίζοντας πλέον και το γαλλογερμανικό σχέδιο.
Ο δεύτερος – και αποφασιστικός – θα είναι η τακτική σύνοδος κορυφής που θα διεξαχθεί στις 18-19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Εκεί θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις από τους ηγέτες των «27» και η δυνατότητα να υπάρξει σύγκλιση και ομοφωνία γύρω από ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο – το οποίο δεν είναι βέβαιο πως θα είναι αυτούσιο αυτό που παρουσίασαν Μέρκελ και Μακρόν.