Ρωσία: Νέο ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2022
Shutterstock
Shutterstock

Ρωσία: Νέο ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2022

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2022, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα την Τρίτη, καθώς η πτώση των εισαγωγών και οι μεγάλες εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου διατήρησαν την εισροή ξένου χρήματος παρά τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη ρωσική οικονομία.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας - ένα μέτρο της διαφοράς μεταξύ όλων των χρημάτων που εισέρχονται σε μια χώρα μέσω του εμπορίου, των επενδύσεων και των μεταφορών, και των ροών που επιστρέφουν - ανήλθε σε 227,4 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 86% από το 2021.

Οι ρωσικές εισαγωγές μειώθηκαν απότομα πέρυσι λόγω της αποχώρησης των δυτικών επιχειρήσεων μετά την επιβολή των σαρωτικών κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο προσπάθησε να αντικαταστήσει τα έσοδα που χάθηκαν από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη με άξονα την Κίνα, την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έφτασαν το ρεκόρ των 190 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν, το εμπορικό ισοζύγιο της Μόσχας -η διαφορά μεταξύ των συνολικών εξαγωγών και των εισαγωγών- αυξήθηκε στα 282,3 δισ. δολάρια το 2022, από 170,1 δισ.δολάρια το προηγούμενο έτος.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 συνέβαλαν στην αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ οι εισαγωγές ανέκαμψαν αργά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας πρόκειται να τεθούν υπό νέα πίεση το 2023, καθώς οι δυτικές και ιαπωνικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο τίθενται σε πλήρη ισχύ.

Η G7 θα επεκτείνει το εμπάργκο πετρελαίου πέρα από το αργό, συμπεριλαμβάνοντας τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου.

Οι αναλυτές λένε ότι αυτό ίσως οδηγήσει σε μείωση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου έως και 1 εκατ.βαρελιών την ημέρα (bpd) το πρώτο τρίμηνο του 2023.