Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν τη μεσολάβηση ανάμεσα σε Ρωσία - Ουκρανία

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν τη μεσολάβηση ανάμεσα σε Ρωσία - Ουκρανία

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την προσπάθεια μεσολάβησης για μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας–Ουκρανίας εντός των ημερών, εκτός εάν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

«Δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια επ’ αόριστον. Πρέπει να ξεκαθαριστεί μέσα σε λίγες ημέρες - όχι εβδομάδες - αν υπάρχει προοπτική συμφωνίας», δήλωσε ο Ρούμπιο από το Παρίσι, έπειτα από συναντήσεις με Ευρωπαίους και Ουκρανούς ηγέτες.

Τόνισε ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να θεωρεί τη σύγκρουση σημαντική και έχει επενδύσει πολύ χρόνο στην υπόθεση, ωστόσο υπογράμμισε πως «υπάρχουν κι άλλες εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικές προκλήσεις».

Η δήλωση Ρούμπιο έγινε εν μέσω ενδείξεων κάποιας προόδου στις αμερικανο-ουκρανικές συνομιλίες. Ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει να υπογράψει εντός της επόμενης εβδομάδας συμφωνία με το Κίεβο, η οποία θα παρέχει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε ουκρανικά ορυκτά. Προηγούμενη απόπειρα για την ίδια συμφωνία είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο, μετά από έντονη διαφωνία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο JD Vance στο Οβάλ Γραφείο.

Κατά τις συνομιλίες της Πέμπτης στο Παρίσι - τις πρώτες ουσιαστικές, υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις με ευρωπαϊκή συμμετοχή γύρω από την ειρηνευτική πρωτοβουλία Τραμπ - ο Ρούμπιο δήλωσε ότι το αμερικανικό πλαίσιο ειρήνης «έτυχε ενθαρρυντικής υποδοχής». Το γραφείο του Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική και θετική».

Τα σχόλια του Ρούμπιο αντανακλούν τη διογκούμενη απογοήτευση στον Λευκό Οίκο για την απουσία προόδου σε μια σειρά γεωπολιτικών μετώπων. Ο Τραμπ είχε δεσμευτεί προεκλογικά να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του, αν και στη συνέχεια μετρίασε αυτή την υπόσχεση, μεταθέτοντας τον στόχο για Απρίλιο ή Μάιο, καθώς τα εμπόδια αυξάνονταν.

Ο Ρούμπιο γνωστοποίησε επίσης ότι επικοινώνησε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι, ενημερώνοντάς τον για βασικά σημεία της αμερικανικής πρότασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα των αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας συζητήθηκε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ζήτημα «που μπορούμε να διευθετήσουμε με τρόπο αποδεκτό για όλους», ενώ αναγνώρισε πως «υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αποσαφηνίσουμε, αν όντως είναι δυνατή κάποια πρόοδος βραχυπρόθεσμα».

«Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι αυτό θα λυθεί σε 12 ώρες», σημείωσε ο Ρούμπιο. «Αλλά θέλουμε να δούμε αν οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει».

Ρωσία: Το να γίνεται λόγος για κατάπαυση του πυρός «δεν είναι ρεαλιστικό»

Στο μεταξύ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε την Πέμπτη πως το να γίνεται συζήτηση περί κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή «δεν είναι ρεαλιστικό».

Τοποθετούμενος στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Νεμπένζια επιχειρηματολόγησε πως η αποτυχία του πολύ πιο περιορισμένου μορατόριουμ στα πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών δείχνει πως δεν είναι εφικτή γενική κατάπαυση του πυρός επί του παρόντος.

«Κάναμε μια προσπάθεια για περιορισμένη κατάπαυση του πυρός εναντίον ενεργειακών υποδομών, η οποία δεν τηρήθηκε από την ουκρανική πλευρά. Επομένως υπό αυτές με συνθήκες, το να μιλάμε για κατάπαυση του πυρός απλά δεν είναι ρεαλιστικό σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο πρεσβευτής.

«Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση στην οποία μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά πλήρη κατάπαυση του πυρός», επέμεινε.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για πάνω από 80 παραβιάσεις του μορατόριουμ αυτού, που εξέπνευσε χθες Πέμπτη και είχε ανακοινωθεί μονομερώς από τη Μόσχα τη 18η Μαρτίου, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τελευταίες 30 ημέρες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέφυγαν να βάλουν στο στόχαστρο ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, αν και ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας ρωσικών επιδρομών.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, πολλαπλασιάστηκαν οι ρωσικές επιθέσεις, ανάμεσά τους σε πολιτικές υποδομές, με δεκάδες νεκρούς από τις αρχές Απριλίου.