Ρούτε: Η Ευρώπη να καταρτίσει απτά σχέδια για την Ουκρανία, αν θέλει να έχει λόγο σε διαπραγματεύσεις
(AP Photo/Virginia Mayo)
(AP Photo/Virginia Mayo)
Διάσκεψη του Μονάχου

Ρούτε: Η Ευρώπη να καταρτίσει απτά σχέδια για την Ουκρανία, αν θέλει να έχει λόγο σε διαπραγματεύσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε την Παρασκευή (14/02) ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταρτίσουν συγκεκριμένα σχέδια για την Ουκρανία αν θέλουν να έχουν λόγο σε μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα.

«Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι φίλοι μου οι Ευρωπαίοι είναι να συγκροτήσουν συγκεκριμένα σχέδια (...) και μετά θα είναι μέρος της συζήτησης», τόνισε ο Ρούτε ενόψει της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Το ουκρανικό και οι προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Διάσκεψης, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε τους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ, επικοινωνώντας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ανακοινώνοντας την έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αποτελέσει μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας

Η απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στην οποία οι ηγέτες 32 κρατών μελών χαιρέτισαν τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία και την πρόοδό της προς την ένταξη στη Συμμαχία, δεν προέβλεπε ότι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στη Γερμανία μετά την άφιξή του για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει πάνω από 3% για την άμυνα

Περισσότερες δαπάνες για την άμυνα από τις χώρες της Ευρώπης ζήτησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ανέλθουν σε πάνω από 3%.

Ο επικεφαλής της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας απέφυγε να δεσμευτεί για το ακριβές ποσοστό, όμως έθεσε ζήτημα ασφαλείας.

«Πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα. Το ευρωπαϊκό τμήμα του ΝΑΤΟ πρέπει να δαπανήσει περισσότερα. Πρέπει να ανεβάσουμε το ποσοστό, όπως είπα προηγουμένως, πιθανώς άνω του 3%. Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε έναν αριθμό τώρα, αλλά θα το κάνουμε με βάση τα γεγονότα και τα στοιχεία που βασίζονται στη διαδικασία στόχευσης των δυνατοτήτων», ανέφερε.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι εάν οι χώρες της Ευρώπης επιμείνουν στις σημερινές δαπάνες τίθεται ζήτημα ασφάλειας για τα επόμενα 4 με 5 χρόνια.