Σε δίλημμα η Τεχεράνη για τον τρόπο που θα απαντήσει στη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Σε δίλημμα η Τεχεράνη για τον τρόπο που θα απαντήσει στη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Πέρα από την δριμεία καταδίκη της δολοφονίας του Ιρανού επιστήμονα και τις αόριστες προειδοποιήσεις για τιμωρία των δραστών, η Τεχεράνη δεν έχει δώσει σαφείς ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να αντιδράσει, με την ισραηλινή πλευρά να δηλώνει μεν έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, όμως να εκτιμά ότι είναι μικρή η πιθανότητα μιας ευρείας σύγκρουσης.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο στα κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφαλείας, υποσχέθηκε «αποφασιστική τιμωρία των δραστών κι εκείνων που έδωσαν τις διαταγές», χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει τις προθέσεις του. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί επέρριψε ευθέως την ευθύνη στο Ισραήλ, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν ευνοεί μια άμεση, στρατιωτικού τύπου απάντηση. «Θα απαντήσουμε στη δολοφονία του μάρτυρα Φαχριζαντέχ τον κατάλληλο χρόνο. Το ιρανικό έθνος είναι αρκετά έξυπνο για να πέσει στην παγίδα των σιωνιστών, που θέλουν να δημιουργήσουν χάος», δήλωσε.

Σύμφωνα με το Reuters, o Καρίμ Σατζαντπούρ, ειδικός σε θέματα Ιράν στο Ίδρυμα Carnegie, περιέγραφε ως εξής τα σκληρά διλήμματα της ιρανικής ηγεσίας: «Η αναστήλωση της οικονομίας επιβάλλει να υπάρξει ολική ή, έστω, μερική συμφωνία επιστροφής στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αλλά η επιβεβαίωση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας και η διάσωση του κύρους του καθεστώτος επιβάλλουν στο Ιράν να εκδικηθεί για τις δολοφονίες του Σουλεϊμανί και του Φαχριζαντέχ. Η εξυπηρέτηση της δεύτερης ανάγκης θα περιπλέξει την πρώτη, και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, πιθανότατα, που οδήγησαν στη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα».

Στο στρατόπεδο των σκληροπυρηνικών, τα τύμπανα πολέμου χτυπούν δυνατά. Η ακραία συντηρητική εφημερίδα Kayhan καλούσε την Κυριακή σε επίθεση εναντίον του λιμανιού της Χάιφα, στο Ισραήλ, με στόχο την καταστροφή των υποδομών και την εξόντωση όσο το δυνατόν περισσότερων Ισραηλινών, εάν αποδειχθεί ότι το Ισραήλ οργάνωσε την επίθεση. 

Ωστόσο η  εκδίκηση για τη δολοφονία του επικεφαλής του προγράμματος πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να λάβει χώρα ακόμα στο Γκολάν, κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου, ή στον Κόλπο με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να αμφιβάλλουν ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν κλιμάκωση.

Από την πλευρά του, ο Μοχσέν Ρεζάι, πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και σήμερα γραμματέας του Συμβουλίου Αξιολόγησης, σημαντικού κρατικού θεσμού, ζητούσε να επανεξετάσει η χώρα του τη συμμετοχή της στη συμφωνία μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Ενδεικτικό των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι έστειλε εκ νέου στη Μ. Ανατολή το αεροπλανοφόρο «Νίμιτς».

Στην περίπτωση της δολοφονίας Σουλεϊμανί, η Τεχεράνη είχε περιοριστεί σε μικρής κλίμακας αντίποινα εναντίον αμερικανικών στόχων στη Βαγδάτη, μέσω σιιτικών πολιτοφυλακών. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τις μεγάλες στρατιωτικές και πολιτικές δυσκολίες που ενέχει η απόφαση για πιο τολμηρές πράξεις εκδίκησης.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται επί του παρόντος για την πιθανότητα να ζητηθεί από τη Χεζμπολάχ να απαντήσει και για λογαριασμό του Ιράν, μετά τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατάσταση  στο Λίβανο είναι δύσκολη προς το παρόν - κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας, του πανδημικού κορονοϊού και της ζημιάς από την τεράστια έκρηξη του περασμένου Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία εκτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια. 

Με πληροφορίες από Reuters, Haaretz