Η οικονομία και γεωπολιτικές εξελίξεις θα τεθούν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του Τζέι Ντι Βανς με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Ιταλία και Ινδία, από τις 18 έως τις 24 Απριλίου.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, διευκρινίζοντας ότι ο Βανς θα έχει συνομιλίες για «κοινές οικονομικές και γεωπολιτικές προτεραιότητες με τους ηγέτες της κάθε χώρας».
Σημειώνεται ότι, στην Ινδία, εκτός από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, θα επισκεφθεί το Νέο Δελχί, την Τζαϊπούρ και την Άγκρα.
Βανς: Εργαζόμαστε σκληρά για να συνάψουμε εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εκτίμησε, την Τρίτη (15/04), σε δηλώσεις του στο UnHerd, ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «εργάζονται πολύ σκληρά προκειμένου να συνάψουν μια εμπορική συμφωνία» και θα καταλήξουν σε κάτι «σπουδαίο».
Υπενθυμίζεται ότι, ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε σαρωτικούς δασμούς στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από αρκετές εβδομάδες, κλονίζοντας την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας πτώση των τιμών των μετοχών και πυροδοτώντας φόβους για παγκόσμια ύφεση.
Έκτοτε, ο Τραμπ υπαναχώρησε σε αυτούς τους δασμούς, μειώνοντας το ποσοστό που καταβάλλεται στις εισαγωγές από τις περισσότερες χώρες στο 10% και, το Σάββατο, εξαιρώντας από την επιβολή των ηλεκτρονικών ειδών, όπως τα smartphones και οι φορητοί υπολογιστές - συμπεριλαμβανομένης της επιβάρυνσης 145% στις εισαγωγές από την Κίνα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο ήδη να αντιμετωπίσει έναν συνολικό δασμό 10% πριν από την αποκαλούμενη «Ημέρα Απελευθέρωσης» που ανακοίνωσε ο Τραμπ για τις αυξήσεις των δασμών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το SkyNews, από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση ήλπιζε σε μια συμφωνία για την απαλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου από τους δασμούς του Τραμπ και σε συνέντευξή του στον ιστότοπο UnHerd την Τρίτη, ο Βανς δήλωσε αισιόδοξος ότι και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
«Σίγουρα εργαζόμαστε πολύ σκληρά με την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ», δήλωσε ο Βανς.
«Ο πρόεδρος αγαπάει πραγματικά το Ηνωμένο Βασίλειο. Αγαπούσε τη βασίλισσα. Θαυμάζει και αγαπά τον βασιλιά. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική σχέση. Και είναι επιχειρηματίας και έχει μια σειρά από σημαντικές επιχειρηματικές σχέσεις στη [Βρετανία]. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ βαθύτερο από αυτό», σημείωσε.
«Υπάρχει μια πραγματική πολιτιστική συγγένεια. Και, φυσικά, κατά βάση, η Αμερική είναι μια αγγλική χώρα», πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ναι, να καταλήξουμε σε μια σπουδαία συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο Βανς δήλωσε ότι η «αμοιβαία σχέση» μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει στη Βρετανία μια πιο πλεονεκτική θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν πρόκειται να διαπραγματευτεί νέες εμπορικές συμφωνίες, προσθέτοντας: «Ενώ αγαπάμε τους Γερμανούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι αρκετά σκληροί με πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να εξάγουν στη Γερμανία».