Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ: Επίθεση με ρουκέτες από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς
AP
AP

Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ: Επίθεση με ρουκέτες από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού στο κεντρικό Ισραήλ, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα η ένοπλη πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, οι ταξιαρχίες Κασάμ, ανέλαβαν την ευθύνη για «επίθεση».

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εξαπολύθηκαν τουλάχιστον έξι ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ. Τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης πριν φτάσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο, ενώ ακούστηκαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και εκρήξεις αναχαίτισης στην Ιερουσαλήμ.

Στο δεύτερο 24ωρο από την κατάρρευση της εκεχειρίας, παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν επιπλέον 85 νεκρούς από ισραηλινές επιθέσεις ενώ ισραηλινό στρατιωτικό ανακοινωθέν αναφέρεται σε επανέναρξη χερσαίων επιχειρήσεων και ανακατάληψη τμήματος στη βόρεια Γάζα.

Προειδοποίηση από τον IDF καλεί τους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν τον κύριο αυτοκινητόδρομο για να εισέλθουν ή να βγουν από το βορρά ενώ η διέλευση προς τα νότια θα επιτρέπεται στον παραλιακό δρόμο. Οι νεκροί ξεπερνούν συνολικά τους 500 από την αναζωπύρωση των τελευταίων ημερών.

Περισσότερες από 48 ώρες από τα ισραηλινά πλήγματα η Χαμάς απέφυγε να εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ και επιμένοντας ότι είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις και ζητώντας από τον ΟΗΕ «να λάβει έκτακτα μέτρα» ώστε να τερματιστεί «η επίθεση» και «ο γενοκτόνος πόλεμος» εναντίον της Γάζας. Το Ισραήλ επανέλαβε σφοδρά πλήγματα στη Γάζα κατηγορώντας τη Χαμάς ότι ευθύνεται για την μη παράταση της εκεχειρίας των 42 ημερών, στη διάρκεια της οποίας απελευθέρωθηκαν 12 όμηροι.

Οι εναπομείναντες 59 όμηροι ( 24 εκ των οποίων πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί) χαρακτηρίζονται ως το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί της Χαμάς. Το Κατάρ και η Αίγυπτος, οι δύο αραβικές χώρες που μεσολάβησαν για την επίτευξη της εκεχειρίας τον Ιανουάριο, έχουν ζητήσει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, έχουν καταδικάσει την επανάληψη των ισραηλινών πληγμάτων και έχουν απαιτήσει να συνεχιστεί η διαδικασία όπως αυτή προβλέπεται στη συμφωνία εκεχειρίας.