Tου Γιώργου Παυλόπουλου
«Κόκκινο χαλί» έστρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Εμανουέλ Μακρόν, τον ηγέτη της «παλαιότερης συμμάχου της δημοκρατίας μας, της Γαλλίας, απέναντι στον οποίο ήταν ιδιαιτέρως διαχυτικός και παραδέχτηκε δημοσίως ότι «τον πάω πολύ».
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά την πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στον Λευκό Οίκο η οποία συνοδεύτηκε από την προβλεπόμενη επίσημη τελετουργία για τις υποδοχές αρχηγών κρατών, αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο του Μακρόν και της Γαλλίας στον κόσμο, κάνοντας ειδική αναφορά στη διμερή συνεργασία κατά την πρόσφατη επίθεση στη Συρία - με τον Τραμπ να επαναλαμβάνει ότι στόχος του είναι να επιστρέψουν σύντομα όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται σήμερα εκεί.
Όσον αφορά το μείζον θέμα του Ιράν, Τραμπ και Μακρόν φέρονται να... κατανόησαν καλύτερα τις εκατέρωθεν θέσεις, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να συγκλίνουν πλήρως για τον χειρισμό του θέματος. «Τουλάχιστον, θα μπορούσαμε γρήγορα να φτάσουμε σε μεταξύ μας συμφωνία. Είμαστε πολύ κοντά στο να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον», όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη μακρά συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του.
Αμφότεροι, πάντως, συμφώνησαν ότι δεν πρέπει με τίποτα να επιτραπεί στην Τεχεράνη να επαναλάβει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά και στην ανάγκη ακόμη πιο αποτελεσματικών ελέγχων από τη διεθνή κοινότητα. Τάχθηκαν, επίσης, υπέρ του περιορισμού των δραστηριοτήτων του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που απειλούν τη σταθερότητά της, κάνοντας ειδική αναφορά στις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μακρόν εμφανίστηκε πρόθυμος να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Τεχεράνης και να εργαστεί για μια νέα και πιο ολοκληρωμένη συμφωνία πριν από τη λήξη της ισχύουσας το 2025. Άλλωστε, σε συνέντευξη που είχε δώσει εν όψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Μακρόν είχε παραδεχτεί ότι η συμφωνία με την Τεχεράνη μπορεί να μην είναι ιδανική, όμως είναι η καλύτερη δυνατή στις παρούσες συνθήκες. «Δεν έχω κάποιο σχέδιο Β», είχε προσθέσει χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. Σημειώνεται ότι τη στήριξή τους στη συμφωνία επανέλαβαν χθες δύο ακόμη από τις χώρες που την έχουν υπογράψει, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ και η Γερμανία επιδιώκει την τήρησή της, κάτι που θα μεταφέρει στον Τραμπ η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα τον επισκεφθεί μεθαύριο Παρασκευή.
Πάντως, ο Τραμπ άφησε τους πάντες να αναρωτιούνται για την απόφαση που θα ανακοινώσει στις 12 Μαΐου, οπότε και πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία του 2015 ή όχι. «Εάν επανεκκινήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα απ'' ό,τι κάθε άλλη φορά», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα, σχολιάζοντας την απειλή που είχε εκτοξεύσει o γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν ότι η χώρα του ενδέχεται να εγκαταλείψει το σύμφωνο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων εάν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να ακυρώσουν ή να αλλοιώσουν τη συμφωνία του 2015.
Συνάντηση με Κιμ
Ενδιαφέρον είχε και η προαναγγελία από τον Τραμπ -με τον πιο επίσημο τρόπο, αφού έγινε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου- της συνάντησης που πρόκειται να έχει «σύντομα» με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο «εξαιρετικά αξιότιμος και αξιόπιστος», για να προσθέσει, όμως, ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, παραπέμποντας στο Ιράν και τη συμφωνία του 2015.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Φιλελεύθερο την Τετάρτη 25 Απριλίου.