Σι Τζινπίνγκ: Καλεί τις ασιατικές χώρες να ενωθούν απέναντι στη γεωπολιτική ένταση με τις ΗΠΑ

Σι Τζινπίνγκ: Καλεί τις ασιατικές χώρες να ενωθούν απέναντι στη γεωπολιτική ένταση με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την Τετάρτη τα ασιατικά κράτη να παραμείνουν ενωμένα απέναντι στη γεωπολιτική αντιπαράθεση, τη μονομέρεια και τον οικονομικό προστατευτισμό, σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σι πραγματοποιεί περιοδεία σε τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας - Βιετνάμ, Μαλαισία και Καμπότζη - σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των διπλωματικών και εμπορικών δεσμών της Κίνας με γειτονικά κράτη, καθώς οι σχέσεις Πεκίνου - Ουάσινγκτον δοκιμάζονται από έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο.

Από τη Μαλαισία, δεύτερο σταθμό του ταξιδιού, ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας και ενότητας.

«Μπροστά στους κλυδωνισμούς στη διεθνή τάξη και την παγκοσμιοποίηση, τα δύο έθνη μας θα σταθούν ενωμένα με άλλες χώρες της περιοχής για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα υπόγεια ρεύματα της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, να αντισταθούν στη μονομέρεια και τον προστατευτισμό και να διαφυλάξουν τις ελπιδοφόρες προοπτικές ανάπτυξης στο κοινό μας ασιατικό σπίτι», δήλωσε ο Σι κατά τη διάρκεια κοινής εκδήλωσης με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραήμ.

Ο Σι έγινε δεκτός από τον βασιλιά της Μαλαισίας, στο παλάτι Ιστάνα, ενώ στη συνέχεια είχε διμερείς συνομιλίες με τον Ανουάρ. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν 31 συμφωνίες που καλύπτουν τομείς όπως το εμπόριο, οι αναδυόμενες τεχνολογίες, ο τουρισμός, οι σιδηροδρομικές μεταφορές και η γεωργία, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Αναφερόμενος έμμεσα στις ΗΠΑ, ο Σι απέφυγε να τις κατονομάσει, ωστόσο τα σχόλιά του έγιναν στον απόηχο της επιβολής αυστηρών τελωνειακών δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική». Οι εν λόγω δασμοί, που φτάνουν έως και το 145% στα κινεζικά προϊόντα, έχουν προκαλέσει έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Η Κίνα αντέδρασε επιβάλλοντας δασμούς έως 125% σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.

Οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου δεν περιορίζονται στις δύο μεγάλες δυνάμεις. Οι δέκα χώρες- μέλη της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ανάμεσά τους το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Καμπότζη, αναμένεται να πληγούν σοβαρά από την επιβολή αμερικανικών δασμών, παρά την προσωρινή 90ήμερη αναστολή τους από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Βιετνάμ ενδέχεται να δεχθεί δασμούς 46%, η Καμπότζη 49% και η Μαλαισία 24%.

Ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Κίνα παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας του από το 2009, με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές να ανέρχονται το 2024 σε 110 δισεκατομμύρια δολάρια. Χαρακτήρισε την Κίνα «λογικό, ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο» σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας.

Σε δηλώσεις του, ο Ανουάρ τόνισε: «Σε μια εποχή που η πολυμέρεια βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, όταν ορισμένα κράτη εγκαταλείπουν την αρχή της συλλογικής ευθύνης και άλλες αμφισβητούν μακροχρόνιες δεσμεύσεις, οι πρωτοβουλίες της Κίνας προσφέρουν μια νέα ελπίδα».

Ο πρόεδρος της Κίνας κάλεσε επίσης τις χώρες της ASEAN να αντισταθούν από κοινού στις πρακτικές αποσύνδεσης, στις διακοπές των εφοδιαστικών αλυσίδων και στους «υπερβολικούς δασμούς», προτάσσοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα και ανοιχτή συνεργασία.

Ο Σι υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης της στρατηγικής συνεργασίας Κίνας - Μαλαισίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative), με έμφαση σε υποδομές μεταφορών και προηγμένους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Υπενθύμισε ότι το Πεκίνο εξετάζει την ενδεχόμενη διασύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής East Coast Rail Link της Μαλαισίας, αξίας 10 δισ. δολαρίων, με αντίστοιχα έργα σε Λάος και Ταϊλάνδη, με σκοπό τη διεύρυνση του BRI στη Νοτιοανατολική Ασία.

Τέλος, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τις εισαγωγές ποιοτικών αγροτικών προϊόντων από τη Μαλαισία, στέλνοντας μήνυμα ενίσχυσης της οικονομικής αλληλεξάρτησης εν μέσω διεθνούς εμπορικής αβεβαιότητας.