Πολλές υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς έχουν δει την Ευρωπαική δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές οι ένοχοι μπήκαν στην φυλάκη ή παραιτήθηκαν. Όμως υπάρχουν τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου οι κατηγορούμενοι πολιτικοί σπηλώθηκαν άδικα. Ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι αντισυστημικά θεωρούμενα ΜΜΕ και πια στο πλευρό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις για τις εν λόγω υποθέσεις διαφθοράς των πολιτικών που ανήκαν κυρίως στον χώρο της Ευρωπαικής Κεντροδεξίας.
1. Clearstream Affair, Γαλλία.
Ήταν ενα ξεκαθάρισμα λογαριασμών εντός της Κεντροδεξίας καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινικ ντε Βιλπέν είχε κατηγορηθεί από τον τότε πρόεδρο Νικολα Σαρκοζί πως προσπάθησε να τον εμπλέξει στο σκάνδαλο Clearstream κατά τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας του 2007, ενώ γνώριζε ότι η όλη υπόθεση ήταν απάτη. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2004 όταν το όνομα του τότε υπουργού Εσωτερικών, Σαρκοζί, βρέθηκε σε μια λίστα μαζί με επιχειρηματίες που τους εμφάνιζε να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου. Εν τέλει η γαλλική δικαιοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λίστες αυτές ήταν πλαστές και υ υπόθεση κατάληξε με μήνυσεις περι συκοφαντίας ανάμεσα στους δυο πολιτικούς.
2. Υπόθεση Gurtel, Ισπανία.
Ελληνικά (αντισυστημικά θεωρητικά) ΜΜΕ ανέφεραν ότι ήταν η υπόθεση που θα πήγαινε τον Μαριάνο Ραχόι φύλακή. Γνωστή ως η «υπόθεση Gurtel» ο εκτεταμένος φάκελος διαφθοράς, με κατηγορούμενους πολιτικούς και στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία και «φιλικούς» επιχειρηματίες. Η υπόθεση αφορούσε λογαριασμούς στην Ελβετία, ψεύτικες αποδείξεις... και κυρίως βετεράνους του Λαϊκού Κόμματος (PP). Στο επίκεντρο ήταν ο επιχειρηματίας Φρανσίσκο Κορέα, επιχειρηματίας, «διοργανωτής εκδηλώσεων», με πολύ στενές σχέσεις με το PP και ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδοκούσε κομματικούς αξιωματούχους σε περιφέρειες και δήμους που ελέγχονταν από το Λαϊκό Κόμμα, από το 1999 μέχρι το 2006 με αντάλλαγμα συμβάσεις για δημόσια έργα και διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων. Μέχρι τώρα ο Μαριάνο Ραχόι δεν έχει κατηγορήθει για τίποτα πάντως.
3. Wulff Causa, Γερμανία
Η υπόθεση αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος κατηγορούνταν ότι επέτρεψε σε φίλο του και κινηματογραφικό παραγωγό να πληρώσει περίπου 700 ευρώ σε έξοδα για τη διαμονή του σε ξενοδοχείο και για άλλες δαπάνες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μπίρας Oktoberfest το 2008, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας,Ο 54χρονος κ. Βουλφ, ο οποίος κάποτε εθεωρείτο μελλοντικός καγκελάριος, παρέμεινε μόλις 20 μήνες στην προεδρία προτού παραιτηθεί το 2012 με αφορμή τις σε βάρος του κατηγορίες για παθητική δωροδοκία δύο χρόνια πριν προταθεί για την προεδρία από την Άγκελα Μέρκελ. Ο Βούλφ το 2014 αθώωθηκε πανηγυρικά.
4. Υπόθεση Tapie, Γαλλία.
Μπήκε στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης για τον ρόλο που διετέλεσε η Κριστίν Λαγκάρντ για την καταβολή της αποζημίωσης, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, προς τον Μπερνάρ Ταπί, το 2008, όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί. Όμως η Κριστίν Λαγκάρντ τελικά αθώωθηκε. Τότε μάλιστα ο εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση κυνήγι μαγισσών.