Του Γιάννη Μαντζίκου
Η επαναδιαπραγμάτευση του Brexit με αφορμή το Ιρλανδικό σύνορο εξελίσσεται σε μια μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα στον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι αντιστέκονται ισχυρά στις διαθέσεις του τελευταίου.
Ήδη χθες φάνηκαν οι προθέσεις και των δύο πλευρών με αφορμή την επιστολή Τζόνσον προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία χαρακτηρίζει το backstop «μη βιώσιμο» και«αντιδημοκρατικό», προειδοποιώντας πως θα μπορούσε να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η απάντηση του Τουσκ ήταν άμεση. Το να αντιτίθεται κανείς στο backstop χωρίς «ρεαλιστικές εναλλακτικές» ισοδυναμεί με καθιέρωση σκληρού συνόρου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου δείχνοντας τις προθέσεις της ΕΕ
Σχολιάζοντας μάλιστα την επιστολή Τζόνσον, Βρετανοί ειδικοί που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ τόνιζαν "Είναι παράδοξο ο Τζόνσον να μιλά για δημοκρατία τη στιγμή που οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισαν 56% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην EΕ".
Πριν την επιστολή ο Τζόνσον είχε πει πως σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία, θα πάψει να ισχύει η κοινοτική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας από την επομένη του Brexit, χωρίς την παραμικρή μεταβατική περίοδο, ενώ μετά την απάντηση Τουσκ, ανακοίνωσε ότι οι Βρετανοί διπλωμάτες δεν θα μετέχουν στα Ευρωπαϊκά όργανα από την 1 Σεπτεμβρίου.
Παρά την προσπάθεια του Τζόνσον να σκληρύνει την στάση του, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται με ενιαίες θέσεις απέναντι στις επιπτώσεις ενός Βrexit χωρίς συμφωνία και αποκλείουν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, γνωρίζοντας ότι θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.
Στην αναμέτρηση μάλιστα αυτή η ΕΕ φαίνεται να είναι πιο προετοιμασμένη εν αντιθέσει με τον Τζόνσον.
Πρώτα απ''όλα, από τότε που ενεργοποιήθηκε το Άρθρο 50 (για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ), οι Ευρωπαίοι έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ενώ όπως φάνηκε από τα έγγραφα που διέρρευσαν στον βρετανικό τύπο, η Ντάουνινγκ Στριτ κάθε άλλο παρά απόλυτα έτοιμη είναι για την άτακτη έξοδο.
Επίσης στο θέμα του ιρλανδικού συνόρου, η δύναμη της Ευρώπης έγκειται στο γεγονός ότι η «κόκκινη γραμμή» για μία χώρα (όπως λέει ο Τζόνσον) είναι «κόκκινη γραμμή» και για τις 27.
Όπως φαίνεται λοιπόν, ο Τζόνσον που ζητεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του, που απειλεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα δώσει ούτε μία λίρα αποζημίωση στην Ευρώπη των «27» και που δείχνει να παρενοχλεί την Ιρλανδία, χώρα μέλος της ΕΕ, έχει εξοργίσει τις Βρυξέλλες οι οποίες περιμένουν τον Βρετανό πρωθυπουργό...στη γωνία.