Δραματικές είναι οι μαρτυρίες των Ελλήνων στο Σουδάν την ώρα που ο απολογισμός των συγκρούσεων που βυθίζουν τη χώρα στον εμφύλιο γίνεται όλο και πιο βαρύς.
Σύμφωνα με απεσταλμένο του ΟΗΕ, ο τραγικός απολογισμός υπερβαίνει τους 185 νεκρούς αμάχους, τους 1.800 τραυματίες κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για υγειονομική κρίση ενώ στόχος στρατιωτικών επιδρομών έχουν γίνει και νοσοκομεία.
Στο Χαρτούμ, δύο παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους Έλληνες που παραμένουν κλεισμένοι στον ναό του Ευαγγελισμού, για δεύτερη ημέρα.Τα εφόδια όπως λένε στην ΕΡΤ αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.
Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, δίνει δραματική περιγραφή με μοναδική όπως λέει ελπίδα ένα θαύμα:
«Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό. Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα.»
Η Αλεξάνδρα Καλουμέτη, που είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στη Μητρόπολη, είπε στην ΕΡΤ:
«Έχουν πυροβολήσει ανθρώπους σήμερα στο δρόμο. Με πήρε η μάνα μου και μου είπε να προσπαθήσουμε να έρθουμε στο σπίτι. Μετά μας ξαναπήρε να προειδοποιήσει ότι γίνεται χαμός δίπλα στο σπίτι μας, λέγοντας μείνετε μέσα, σκοτώνουν.»
Ο Παύλος Παγουλάτος κάτοικος Σουδάν, έτυχε να ταξιδέψει στην Ελλάδα λίγο πριν από το ξέσπασμα των συγκρούσεων, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του. Ο πατέρας και η θεία του βρίσκονται στο ξενοδοχείο που διαθέτουν και που είναι στο επίκεντρο των μαχών. Στο ξενοδοχείο είναι ξαπλωμένοι στα πατώματα και αποφεύγουν τα παράθυρα και προσπαθούν να βρουν κάποια επικοινωνία με τον εξωτερικό χώρο.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Εμείς δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους εκείνοι μόνο μας παίρνουν και μαθαίνουμε τα νέα τους»
Οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν βρίσκονται εκτός κινδύνου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη χειρουργηθεί καθώς λόγω των εχθροπραξιών ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός βρίσκεται σε έλλειψη.
«Δεν έχει σταματήσει η αιμορραγία και περιμένω τον γιατρό», είπε Έλληνας τραυματίας στο OPEN.
Ο Επίτιμος Άμισθος Πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος περιγράφει: «Χειροτέρεψαν τα πράγματα, υπάρχουν βομβαρδισμοί από αέρος και μάχες μεταξύ των δυο αντιπάλων»
Με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.
Οι ένοπλες συγκρούσεις εξαπλώνονται στο Νταρφούρ στα δυτικά, στα ανατολικά της χώρας καθώς και στο μεγάλο λιμάνι του Πορτ Σουδάν.
Δραματική είναι η κατάσταση για τους αμάχους. Εδώ και 3 ημέρες δε βγαίνουν από τα σπίτια τους, το ρεύμα κόβεται, τα τρόφιμα τελειώνουν και ελάχιστοι έχουν πρόσβαση σε νερό.
«Η μυρωδιά του θανάτου είναι παντού», λέει ο Σουδανός γιατρός στο CNN. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, το νοσοκομείο al-Moallem βομβαρδιζόταν από τις δυνάμεις της RSF για δύο ημέρες, προτού εκκενωθεί από τον σουδανικό στρατό.
Το Συνδικάτο Σουδανών Γιατρών απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Τα τρία μεγάλα νοσοκομεία του Χαρτούμ είναι «εκτός λειτουργίας» λόγω βομβαρδισμών». Βόρεια του Χαρτούμ, το Διεθνές Νοσοκομείο σύντομα δεν θα λειτουργεί ούτε με γεννήτριες αφού «πρόκειται να ξεμείνουν από καύσιμα». Στην πόλη El-Obeid του νότιου Σουδάν, το νοσοκομείο Al-Daman εκκενώθηκε.
Η διεθνής κοινότητα ζητεί αποκλιμάκωση, αλλά καμία πλευρά δε φαίνεται έτοιμη να παραδώσει τα όπλα. Ο ντε φάκτο ηγέτης του κράτους Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, δήλωσε ότι κάθε πόλεμος τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα και αν ο αντίπαλος ηττηθεί, ενώ κήρυξε αντάρτες τους παραστρατιωτικούς του αντίπαλου στρατηγού Χεμεντί που ηγείται του RSF.
Με νέα βίντεο ο RSF υποστηρίζει ότι έχει εισβάλει στο κτίριο των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών και κατέλαβε αεροπορική βάση στα βόρεια στην πόλη Μερόβε. O επικεφαλής των παραστρατιωτικών Μοχάμεντ Χαμντάμ Ντάγκλο - γνωστός και ως Χεμεντί - δεν αφήνει ελπίδες συμβιβασμού. Αποκάλεσε τον Μπουρχάν εξτρεμιστή ισλαμιστή που σκοτώνει αμάχους και καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει εναντίον του.
More than 100 civilians are dead and hundreds more have been wounded in Sudan after clashes erupted between the Sudan Armed Forces and the Rapid Support Forces. pic.twitter.com/WzRV5do3k5
— Human Rights Watch (@hrw) April 17, 2023
Ρευστή κατάσταση
Περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματίστηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, Φόλκερ Πέρτες.
«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω βιντεοσύνδεσης.
Νωρίτερα είχε μιλήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο επικφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.
Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.
«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Διαβάστε επίσης:
Σουδάν: Διατάχτηκε διάλυση της παραστρατιωτικής ομάδας - Αγωνία για τους Έλληνες