Τον λογαριασμό της απόφασης να μην επιβληθεί lockdown για υγειονομικούς λόγους πληρώνει η Σουηδία.
Τελικά, οι νεκροί ανήλθαν στους 3.831 με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 35.000 -αριθμοί πολλαπλάσιοι σε σχέση με γειτονικές χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, όπως Νορβηγία και Φινλανδία-, ενώ ταυτόχρονα και η οικονομία κλονίζεται, καθώς το ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο σκαρφάλωσε στο 8,4%, την στιγμή που η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 7%.
Αποδεικνύεται, με αυτόν τον τρόπο, ότι είτε μία χώρα επιβάλλει lockdown είτε όχι, είναι αδύνατον να κρατήσει την οικονομία της ανέπαφη, ενώ οι επιλογές των σουηδικών αρχών γίνονται δραματικές καθώς χιλιάδες ηλικιωμένοι «θυσιάστηκαν» στον βωμό του περιορισμού των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.
Ακολουθεί σχετική ανάρτηση του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου:
Οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουμε πως με 374 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού η "πρότυπη Σουηδία, έναντι 54 στην γειτονική Φινλανδία, έχει αποτύχει πλήρως στην υγειονομική κρίση που μόλις πέρασε η Ευρώπη.
Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως όλοι είναι πως η ύφεση που προβλέπεται είναι της τάξης του 7%, το χρέος της εκτοξεύτηκε κατά 30 φορές και οι απώλειες θέσεων εργασίας καταγράφουν ρεκόρ.
Χαρακτηριστικό είναι πως η υπ Οικ της Σουηδίας, δήλωσε πως η χώρα της βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια «βαθιά οικονομική κρίση» κι η ύφεση βαθαίνει «ταχύτερα απ’ ό,τι αναμέναμε», ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της υπηρεσίας κρατικού χρέους στη Στοκχόλμη, Μάρτεν Μπγιέλερουπ λέει ότι κατά τη γνώμη του η Σουηδία θα τα πάει «κάπως καλύτερα» από άλλες χώρες, ομολόγησε, όμως, ότι η διαφορά θα είναι πολύ μικρή. Για του λόγου το αληθές ο Ντέιβιντ Όξλεϊ της Capital Economics σημειώνει πως η σουηδική οικονομία «θα περιορίζεται από την ανάκαμψη στην υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της εξάρτησής της από την ζήτηση στο εξωτερικό. Σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ της Σουηδίας προέρχεται από τις εξαγωγές και ορισμένες γνωστές εταιρείες της, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo και η Electrolux αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας λόγω της μείωσης της ζήτησης.
Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι αυτό που υποστηρίζουμε πολλοί αλλά χλευαζόμαστε ως χειραγωγουμενα πρόβατα, πως δεν μπορείς να κρατήσεις την Οικονομία σου ανέπαφη σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης είτε επιβάλεις λοκνταουν είτε όχι και αφού δεν υπάρχει κέρδος οικονομικό, δεν υπάρχει λόγος να θυσιάσεις χιλιάδες ηλικιωμένους συμπολίτες σου.
AP Photo/Andres Kudacki