Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία και η συμφωνία του περασμένου μήνα για τις εξαγωγές σιτηρών μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη λύση.
«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Σρέντερ στο Stern weekly και στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL/ntv, προσθέτοντας ότι είχε συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα. «Μια πρώτη επιτυχία είναι η συμφωνία για τα σιτηρά, ίσως που μπορεί να επεκταθεί σιγά σιγά σε κατάπαυση του πυρός», αναφέρει ο Guardian.
Η Ρωσία και η Ουκρανία συνήψαν συμφωνία τον περασμένο μήνα για να ξεμπλοκάρουν τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικό σιτηρό στις παγκόσμιες αγορές μετά την εισβολή της Μόσχας πριν από πέντε μήνες έφτασε ήδη στην Τουρκία
Παράλληλα, είπε ότι λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα. «Αν ρίξετε μια ματιά στα πραγματικά προβλήματα, θα δείτε ότι μπορούν να λυθούν (….) Θα ήταν για παράδειγμα παράλογο η Ουκρανία να ανακτήσει στρατιωτικά την Κριμαία», υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος, ενώ για την περιοχή του Ντονμπάς παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι «πιο περίπλοκη» και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο μοντέλο των ελβετικών καντονιών. Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Σρέντερ σημειώνει ότι ακόμη και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δήλωσε ότι υπάρχει η εναλλακτική της ένοπλης ουδετερότητας, χωρίς ένταξη στη Συμμαχία, όπως στην περίπτωση της Αυστρίας».
Για το θέμα του περιορισμού της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης φαίνεται να υιοθετεί τη ρωσική επιχειρηματολογία: Το γεγονός ότι ρέει επί του παρόντος μόνο το 1/5 της κανονικής ποσότητας μέσω του αγωγού Nord Stream 1 οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, επισημαίνει. «Αυτά τα 1-30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα θα μπορούσαν να είναι 60 εκατομμύρια, αν ήταν διαθέσιμη η τουρμπίνα 2. Αυτό είναι ευθύνη της Siemens, αν το καταλαβαίνω σωστά», δηλώνει και εξηγεί ότι «η απλούστερη λύση θα ήταν να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2». Ο αγωγός είναι έτοιμος. «Εάν τα πράγματα γίνουν πολύ δύσκολα, υπάρχει αυτός ο αγωγός. Με τους δύο αγωγούς σε λειτουργία, δεν θα υπήρχε πρόβλημα εφοδιασμού για τη γερμανική βιομηχανία και τα νοικοκυριά», υποστηρίζει ο κ. Σρέντερ.
Ο Σρέντερ, καγκελάριος από το 1998 έως το 2005, επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να καταδικάσει τον Πούτιν, τον οποίο εξακολουθεί να αποκαλεί στενό προσωπικό φίλο.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ