Η Σρι Λάνκα για πρώτη φορά στην ιστορία της είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας καθώς ταλανίζεται από μια τεράστια κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την έλλειψη τροφίμων να μαστίζει τη νησιωτική χώρα. Είναι η πρώτη χρεοκοπία από χώρα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο πληθωρισμός τρέχει στο 40%, ενώ οι ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων και οι συνεχείς διακοπές ρεύματος οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια και σε πτώση του νομίσματος, με την κυβέρνηση να έχει έλλειψη από τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που χρειαζόταν για να πληρώσει για τις εισαγωγές.
Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα προειδοποίησε για έλλειψη τροφίμων και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα αγοράσει αρκετό λίπασμα για την επόμενη περίοδο καλλιέργειας για να ενισχύσει τη συγκομιδή, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σρι Λάνκα δήλωσε την Πέμπτη ότι η παλαιότερη δημοκρατία στην Ασία είναι σε κατάσταση «προληπτικής χρεοκοπίας» λόγω των ληξιπρόθεσμων χρεών της μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις μη πληρωμές τόκων σε δύο κρατικά της ομόλογα. Είναι η πρώτη χρεοκοπία από χώρα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
Η Σρι Λάνκα είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα σταματήσει να αποπληρώνει τα διεθνή της χρέη για να διατηρήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, που είναι ζωτικής σημασίας για την εισαγωγή βασικών πρώτων υλών από το εξωτερικό.
Μιλώντας την Πέμπτη μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την πραγματοποίηση πληρωμών 78 εκατ.δολαρίων σε διεθνείς πιστωτές, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Νανταλάλ Ουιρασίνγκε δήλωσε: «Η θέση μας είναι πολύ σαφής: μέχρι να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε».
Η χώρα ανέστειλε τις αποπληρωμές διεθνών δανείων περίπου 7 δισ. δολαρίων που λήγουν φέτος, από το συνολικό εξωτερικό χρέος ύψους 51 δισ. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε ότι διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε χρησιμοποιήσιμα συναλλαγματικά αποθέματα.
Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η Σρι Λάνκα θα μπορούσε να είναι η πρώτη σε ένα κύμα χρεοκοπιών, καθώς άλλες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος παλεύουν με ανεξέλεγκτες κρίσεις πληθωρισμού και προσφοράς.