Η ζάχαρη κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις μέσα στο 2016 και όπως όλα δείχνουν, αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει μέσα στο 2017 κυρίως λόγω της αυξημένης προσφοράς. Οι εταιρείες ζάχαρης κατέγραψαν μεγάλα κέρδη πέρυσι, καθώς όπως λένε “η παλίρροια σηκώνει όλα τα πλοία”, ενώ η βιομηχανία ζάχαρης καλύπτει περίπου 150 δισ. δολάρια.
Η πτώση κατά 16% της ακατέργαστης ζάχαρης στον δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg έχει να κάνει με την μειωμένη ζήτηση στην Ινδία (που παραδοσιακά αποτελεί μεγάλο καταναλωτή ζάχαρης) και την αυξημένη προσφορά στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πλεόνασμα στην αγορά που “ρίχνει” τις τιμές.
Πώς προσαρμόζεται η αγορά στον πόλεμο εναντίον της ζάχαρης
Μετά από αρκετές δεκαετίες σταθερότητας, πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια αλλαγή στο τοπίο της βιομηχανίας ζάχαρης, καθώς η αλλαγή νοοτροπίας και τάσεων των καταναλωτών στρέφουν την οικονομία σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Πολλοί κατηγορούν τα αναψυκτικά και τα γλυκά για την “επιδημία” παχυσαρκίας που επικρατεί στον κόσμο, ενώ παράλληλα η ζάχαρη πρέπει να ανταγωνιστεί τα φτηνά σιρόπια που χρησιμοποιούνται ευρέως στα τρόφιμα.
Η ζήτηση αυξάνεται με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και 10 περίπου χρόνια, καθώς οι εταιρείες όπως η Coca-Cola – που καταναλώνει περίπου το 14% όλων των συναλλαγών ζάχαρης - και η Nestle η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, αντιδρούν στις τάσεις για μείωση της ζάχαρης. Η εταιρεία έρευνας Group Sopex και αναλυτές εμπορευμάτων της Green Pool εκτιμούν πως η ανάπτυξη για την περίοδο 2017-2018 θα υποχωρήσει από τον ετήσιο μέσο όρο του 2% που καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ κάνει λόγο για την πρώτη πτώση της ζήτησης εδώ και 25 χρόνια.
Πηγή γραφήματος: Bloomberg
"Η ανάπτυξη δεν είναι όπως ήταν", δήλωσε ο Tom McNeill, διευθύνων σύμβουλος της Green Pool, σε συνέντευξή του. "Υπάρχει αναμφίβολα μια τάση από πλευράς μεγάλων εταιρειών τροφίμων να μειώσουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα προϊόντα τους". Αυτό διαφαίνεται στο γεγονός ότι σιγά σιγά έχουν αρχίσει να “απαντούν” στις τάσεις των καταναλωτών και των κυβερνήσεων για μείωση των υδατανθράκων στα προϊόντα τους.
Τι αποφασίζουν ΗΠΑ και Μεξικό για τη ζάχαρη
Το Μεξικό συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους 10 παραγωγούς ζάχαρης παγκοσμίως, ενώ είναι ο βασικός προμηθευτής του εμπορεύματος στις ΗΠΑ.
Το 2014 ξέσπασε μια εμπορική διαμάχη για το ζαχαροκάλαμο ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες εφάρμοσαν μια σειρά από ειδικούς φόρους στους μεξικανούς ιδιοκτήτες φυτειών ζάχαρης προκειμένου να καθορίσουν τις ελάχιστες τιμές. Οι φόροι αυτοί επιβλήθηκαν μετά την παρέμβαση των αμερικάνων καλλιεργητών οι οποίοι επέκριναν τις ΗΠΑ επειδή επέτρεψε στους μεξικανούς καλλιεργητές να “γεμίσουν” την αμερικάνικη αγορά με την προσφορά πολύ φθηνότερης ζάχαρης.
Η ελευθερία μετακίνησης... της ζάχαρης ήταν δυνατή στο πλαίσιο της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών (North American Free Trade Agreement- NAFTA), μιας συμφωνίας που τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος μάλιστα σκοπεύει να την επαναδιαπραγματευτεί τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ΗΠΑ και Μεξικό συμφώνησαν να λήξουν τη διαμάχη για τη ζάχαρη, ειδικά ενόψει της επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA.
Όπως αναφέρει μια πηγή στο δημοσίευμα, η συμφωνία για τη ζάχαρη θα ωφελήσει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Μεξικό, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή, το Μεξικό θα συμφωνήσει να εξάγει λιγότερο επεξεργασμένη ζάχαρη και να στείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες ακατέργαστη ζάχαρη χαμηλότερης ποιότητας από αυτήν που έστελνε.
Με αυτόν τον τρόπο και οι δύο πλευρές θα αποφύγουν τυχόν φορολογικές επιβαρύνσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν σε περίπτωση που δεν επιτυγχανόταν μια συμφωνία.
Ορισμένα μέλη της βιομηχανίας ζάχαρης των ΗΠΑ, ωστόσο, δεν είναι ευχαριστημένα από την συμφωνία και πιέζουν την κυβέρνηση Trump να την σταματήσει. Κάποιοι Μεξικανοί βιομήχανοι επίσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους, καθώς κάνουν λόγο για δυσμενείς όρους που επιβάλλονται στο Μεξικό.
Τα συμβόλαια ακατέργαστης ζάχαρης παραδόσεως Ιουλίου κατέγραψαν πτώση 2,9% στα 27,66 σεντς ανά λίβρα, στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια σε διάστημα ενός έτους για τη ζάχαρη.
Ο κίνδυνος ότι η αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας θα πυροδότησε μια ταχέως κλιμακούμενη μάχη φορολογικών επιβαρύνσεων πριν από τις συνομιλίες για τη NAFTA “πίεσε” το Μεξικό να δεχτεί τη συμφωνία.
Το αμερικάνικο λόμπι της ζάχαρης περιλαμβάνει την οικογένεια Fanjul, την εταιρεία Imperial Sugar Co που ανήκει στην Louis Dreyfus και καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου και τεύτλων των ΗΠΑ.
Η νέα συμφωνία θα μειώσει το ποσοστό της επεξεργασμένης ζάχαρης που μπορεί το Μεξικό να εξάγει στις ΗΠΑ στο 30% των συνολικών εξαγωγών, από 53% που είναι τώρα. Επίσης, μειώνει την ποιότητα των εξαγωγών ακατέργαστης ζάχαρης του Μεξικού στο 99,2%, από 99,5%, ώστε να λάβει υπόψη τις επιθυμίες των αμερικανών παραγωγών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι η μεξικάνικη ακατέργαστη ζάχαρη ήταν σχεδόν επεξεργασμένη και πήγαινε κατευθείαν στους καταναλωτές.
Το ζήτημα που μένει να φανεί, περιγράφεται συνοπτικά στο σχόλιο του Joseph Glauber, ερευνητή στο Ινστιτούτο Ερευνών Διεθνούς Επισιτιστικής Πολιτικής και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρει ότι "αυτό που με ανησυχεί πραγματικά είναι ότι η γεωργία στο σύνολό τη θα αποτελέσει κατά κάποιον τρόπο παράπλευρη απώλεια σε μια ευρύτερη εμπορική διαμάχη που σχετίζεται με τις αυτοκινητοβιομηχανίες για παράδειγμα ή με κάτι που κάποιος στο Λευκό Οίκο αισθάνεται ότι μπορεί να εξισορροπήσει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας".
Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη