Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια ενόψει των σημερινών βουλευτικών εκλογών στην Δανία.
Το πρώτο εξ αυτών είναι ότι το κόμμα που βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό, υπόσχεται μέσω της αρχηγού του Μέττε Φρέντρικσεν, να συνεχίσει την πολιτική του Κεντροδεξιού Venstre και του απερχόμενου πρωθυπουργού Λαρς Ρέκε Ράσμουσεν όσο αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν υιοθετήσει και στηρίξει στη Βουλή αυστηρότερες προϋποθέσεις για την χορήγηση ασύλου, την παροχή προνομίων ακόμα και την δήμευση περιουσιακών στοιχείων των μεταναστών!
Εξάλλου, η πρώην υπουργός Εργασίας και στη συνέχεια Δικαιοσύνης, Φρέντρικσεν παρουσίασε πέρυσι ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που είχε στόχο τη μείωση της έλευσης «μη δυτικών» «ή μη δανικής καταγωγής» ξένων, στέλνοντάς τους σε αφρικανικούς καταυλισμούς υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, μια ρητορική δανεισμένη από την άκρα δεξιά που έχει γίνει πλέον κοινός τόπος στη Δανία.
Η πολιτική μετακίνηση αυτή των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να πλήξει κυρίως το ακραίο και Ευρωσκεπτικιστικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, το οποίο θεωρούνταν κάποτε απειλή για το πολιτικό σύστημα. Το Λαϊκό Κόμμα σύμφωνα τις τελευταίες εκτιμήσεις πρόκειται να δει τα ποσοστά του να πέφτουν από 21% στις εκλογές του 2015, στο 13%. Είχε λάβει το πρώτο μήνυμα άλλωστε μετά τις ευρωεκλογές όποτε περιορίστηκε στο 11% των ψήφων από το 26,6% που είχε λάβει το 2014.
Από την «μετατόπιση» στο πολιτικό τόξο των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να επηρεαστεί και το Venstre, το οποίο κυβερνά ανελλιπώς την Δανία από το 2001, με εξαίρεση μια τετραετία. Το Venstre υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει 17% των ψηφοφόρων (έναντι 19%) που είχε. Παρά το γεγονός ότι το κόμμα της κεντροδεξιάς κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις στην οικονομία με ανάπτυξη 1,8% (έναντι 1,3% στην Ευρωζώνη) και ανεργία 3,7% (έναντι 7,7% στην Ευρωζώνη), υφίσταται την λεγόμενη «κόπωση» της εξουσίας.
Ένα ακόμα ζήτημα αφορά το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, αφού στην Δανία είθισται να σχηματίζονται κυβερνήσεις συνασπισμού, είτε ανάμεσα σε κόμματα της λεγόμενης «Δεξιάς» είτε σε αυτά της λεγόμενης «Αριστεράς». Ενίοτε, υπάρχουν και κυβερνήσεις μειοψηφίας που εξαρτώνται από την στήριξη των 179 μελών του Κοινοβουλίου, χωρίς να συνεργάζονται επισήμως, όπως συμβαίνει με το κυβερνών Venstre και το Λαϊκό Κόμμα τα τελευταία χρόνια.
Η τελευταία πάντως εξέλιξη κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, ήρθε χθες το βράδυ, όταν ο πρωθυπουργός Ράσμουσεν τόνισε ότι είναι έτοιμος ακόμα και για μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα στο κόμμα του και τους Σοσιαλδημοκράτες. Η δήλωση του Ράσμουσεν έφερε αντιδράσεις στην Κεντροδεξιά με πρώτο τον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος και Υπουργό Δικαιοσύνης Σορε Πουλσεν ο οποίος αποκάλεσε «προδοσία» την πρόθεση του πρωθυπουργού.
Παρόλα αυτά, η είδηση αυτή δεν έρχεται ως «κεραυνός εν αιθρία», αφού σύμφωνα με ανάλυση μεγάλης εφημερίδας της χώρας τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν συμφωνήσει στο 90% των νομοσχεδίων την περασμένη τετραετία!
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αναγωγές πάντως, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα έχει 47-49 βουλευτές και το Venstre 31-35, προβλέψεις που αν επαληθευτούν, σημαίνει ότι θα χρειαστεί η στήριξη και άλλων δυνάμεων. Όλα όμως αναμένεται να κριθούν από τις διαθέσεις των περίπου 5,6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της χώρας σήμερα.
Γιάννης Μαντζίκος