Εν μέσω εμπορικών προστριβών μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχουν την Παρασκευή συνομιλίες, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις για κρίσιμης σημασίας ορυκτά, που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Μπάιντεν και Φον ντερ Λάιεν θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο περί τις 21:00 ώρα Ελλάδας, με φόντο τις ευρωπαϊκές καταγγελίες ότι οι επιδοτήσεις καθαρής ενέργειας, στο πλαίσιο του αμερικανικού νόμου περί μείωσης του πληθωρισμού (IRA), αναμένεται να προκαλέσουν εκτροπή επενδύσεων μακριά από την Ευρώπη και να πλήξουν τις οικονομίες τους.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία σχετικά με τα κρίσιμα ορυκτά για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και θα θέσουν προθεσμία για την οριστικοποίηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη βιώσιμη παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου.
«Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να βγούμε από αυτή τη συνάντηση και να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα κρίσιμα ορυκτά, καθώς και το διάλογο για τη διαφάνεια των επιδοτήσεων», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το διατλαντικό εμπόριο και ο νόμος για τον IRA θα αποτελέσουν «πρωταρχικό μέρος» των συζητήσεων.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η εμπορική διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί στα κρίσιμα ορυκτά για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και τις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών: «Θα περιμέναμε ότι πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που θα είναι περιορισμένη σε πεδίο εφαρμογής και σχετική με τα κρίσιμα ορυκτά που αφορούν αυτές τις ανάγκες».
Τι φέρνει ο αμερικανικός IRA
Σημειώνεται ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA), ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε τον Αύγουστο απαιτεί αυξανόμενα ποσοστά ορυκτών μπαταριών να προέρχονται από τις ΗΠΑ ή από έναν εταίρο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (FTA).
Λόγω του γεγονότος ότι προσφέρει μαζικές επιδοτήσεις για αμερικανικής κατασκευής προϊόντα, αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων.
Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να μείνουν ενωμένοι και να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι σε μεγαλύτερες απειλές από την Κίνα.
Αξιωματούχος, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι ο διάλογος για τις επιδοτήσεις θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν εργάζονται σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Πάντως, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου, Τζέικ Κόλβιν, προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να λάβει υπόψιν τις ανησυχίες της αμερικανικής βιομηχανίας σχετικά με αυτό που αποκάλεσε «ατζέντα ψηφιακής κυριαρχίας με διακρίσεις», που αποσκοπεί στην υπονόμευση των αμερικανικών εταιρειών.
«Ένα ισότιμο διατλαντικό πεδίο ανταγωνισμού είναι κρίσιμο, αλλά αυτό πρέπει να ισχύει και για τις δύο πλευρές. Ο Λευκός Οίκος πρέπει να αναλάβει δράση και να υπογραμμίσει την ανάγκη οι αμερικανικές εταιρείες να ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζονται και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές όταν δραστηριοποιούνται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», επισήμανε.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι τα νομοσχέδια που αποσκοπούν στην ενίσχυση των αμερικανικών ΑΠΕ και της βιομηχανίας ημιαγωγών έχουν «δυσλειτουργίες» που μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Η Κομισιόν είχε παρουσιάσει τον περασμένο μήνα το Βιομηχανικό Σχέδιο για την Πράσινη Ανάπτυξη ως απάντηση στο αμερικανικό μέτρο, με αυξημένα επίπεδα κρατικών ενισχύσεων για να βοηθήσει την Ευρώπη να ανταγωνιστεί ως κέντρο παραγωγής προϊόντων καθαρής τεχνολογίας.
Μπάιντεν και Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να συζητήσουν επίσης τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας ΗΠΑ και ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων σε «τρίτους παράγοντες» που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους.