Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από το να δώσουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την «απερίσκεπτη ρωσική ρητορική για τα πυρηνικά» του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στο Reuters ο απερχόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.
Ο Στόλτενμπεργκ τα είπε αυτά ως απάντηση σε μια δήλωση του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εάν χτυπηθεί με συμβατικούς πυραύλους και ότι η Μόσχα θα θεωρήσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της υποστηριζόμενη από πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.
Η προειδοποίηση του Πούτιν ήρθε καθώς οι Δυτικοί σκέφτονται για το αν θα αφήσουν την Ουκρανία να εκτοξεύσει συμβατικούς δυτικούς πυραύλους στη Ρωσία. Το Κίεβο λέει ότι θέλει άδεια για να χτυπήσει στόχους που αποτελούν μέρος της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας.
«Αυτό που είδαμε είναι ένα μοτίβο απερίσκεπτης ρωσικής πυρηνικής ρητορικής και μηνυμάτων, και αυτό ταιριάζει σε αυτό το μοτίβο», ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παραδίδει την ηγεσία του ΝΑΤΟ στον Ολλανδό πρώην πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε την Τρίτη, μετά από μια δεκαετία στην εξουσία.
«Κάθε φορά που ενισχύουμε την υποστήριξή μας με νέους τύπους όπλων - άρματα μάχης, πυρά μεγάλης εμβέλειας ή F-16 - οι Ρώσοι προσπάθησαν να μας αποτρέψουν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.
«Δεν τα κατάφεραν και επίσης αυτό το τελευταίο παράδειγμα δεν πρέπει να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία», ενώ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν εντόπισε καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας «που απαιτεί οποιεσδήποτε αλλαγές από την πλευρά μας».
Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ΝΑΤΟ θα ήταν εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία.
«Τότε το μήνυμα θα είναι ότι όταν χρησιμοποίησε στρατιωτική δύναμη, αλλά και όταν απείλησε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τότε πήρε αυτό που θέλει και αυτό θα μας κάνει όλους πιο ευάλωτους», είπε.
«Σε έναν πόλεμο, δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κίνδυνο».
Η αμερικανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής ήταν διστακτική στο να δώσει στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία με όπλα, όπως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, λόγω των φόβων για υψηλότερες εντάσεις με τη Μόσχα και πιθανά αντίποινα.
Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν επίσης πόσο αποτελεσματικά θα είναι τέτοια χτυπήματα στην αλλαγή της ισορροπίας του πολέμου.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν υπάρχει καμία απλή λύση που θα αλλάξει τα πάντα στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, τα βαθιά χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας ίσως να κάνουν τη διαφορά ως μέρος της ευρύτερης δυτικής προσπάθειας να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, είπε.
Είπε επίσης ότι οποιοσδήποτε τερματισμός του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία από τις δυτικές δυνάμεις, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διαφορετικά, είπε, η Ρωσία δεν θα σεβαστεί τις γραμμές που χαράσσονται σε έναν χάρτη που δεν προοριζόταν να υπερβεί.
«Όταν συμφωνείται κάποιου είδος γραμμής - είτε πρόκειται για τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα είτε για άλλη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο πόλεμος τελειώνει εκεί», είπε.
«Μέχρι στιγμής έχουμε δει τη Ρωσία να επιτίθεται, να περιμένει και μετά να επιτίθεται ξανά», είπε, επικαλούμενος προηγούμενες συμφωνίες που είχαν σκοπό να τερματίσουν τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που ξεκίνησε το 2014.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη γνώμη του Προέδρου Πούτιν (για την Ουκρανία), αλλά νομίζω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη σκέψη του αποδεικνύοντας ότι το κόστος της συνέχισης του πολέμου είναι τόσο υψηλό που είναι καλύτερο για αυτόν να καθίσει και να αποδεχθεί την Ουκρανία ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος».