Η Τουρκία συμπεριφέρεται ανεύθυνα και επιθετικά όχι ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα γεγονός που θα το δει η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, επεσήμανε ο Μάικλ Κάρπεντερ, Managing Director στη δεξαμενή σκέψης Penn Biden Center και εξωτερικός σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο "Οι σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές: Μία Επανεκκίνηση;".
Σύμφωνα με το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Κάρπεντερ είπε ότι τα θέματα που σχετίζονται με την τουρκική προκλητικότητα πρέπει να τα λύσουμε σε συνεργασία με την Ε.Ε., παραδεχόμενος ότι η διεθνής κοινότητα βρέθηκε πολύ κοντά σε μία πολεμική σύρραξη Ελλάδας Τουρκίας.
Ο Μάικλ Κάρπεντερ τάχθηκε υπέρ της άσκησης πίεσης προς την Τουρκία και εξήγησε πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη μαζί, έχουν τρόπους να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Η Τουρκία στηρίζεται στην ανοιχτή οικονομία, και αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, σημείωσε. Δεν συμφώνησε όμως με τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν, που ζητά να παγώσουν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Σύνδεσης, ούτε με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν εξήγησε πως έχουν τρόπο να πιέσουν την Τουρκία χωρίς να επιβάλουν κυρώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας. Ο ίδιος ομιλητής τόνισε πως ούτε η Γαλλία μπορεί να το κάνει μόνη της, ούτε η Γερμανία ούτε οι ΗΠΑ και πρέπει να υπάρξει καλός συντονισμός και συνεργασία, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί το ένα μέλος να απειλεί ένα άλλο μέλος. Όταν δει η Τουρκία ότι είμαστε όλοι ενωμένοι, θα σκεφτεί να προχωρήσει σε νέες απειλές και προκλητικές κινήσεις, επισήμανε ο Μάικλ Κάρπεντερ.
Ο κ. Κάρπεντερ αναφέρθηκε και στην αποτυχία συνεργασίας της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, όχι στο στρατιωτικό επίπεδο αλλά στα θέματα διασποράς ψευδών ειδήσεων και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ο πρέσβης της Ε.Ε. στις ΗΠΑ Σταύρος Λαμπρινίδης επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψουμε σε μία συνθήκη που δεν θα έχει σημασία ποιος έχει τα μεγαλύτερα όπλα, αλλά ποιος θα έχει τον νόμο με το μέρος του,
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Ρ. Πάιατ είπε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή και επιθυμούν μία δυναμική στρατηγική για να αλλάξει η Τουρκία την επιθετική συμπεριφορά της. Μιλώντας για το εμβόλιο για το κορονοϊό, ο αμερικανός πρέσβης είπε πως πρόκειται και για μία ελληνοαμερικανική συνεργασία, αφού ο CEO της Pfizer είναι Έλληνας και μάλιστα αποκάλυψε πως ο ίδιος τον «στρατολόγησε» στη Θεσσαλονίκη.
Στο ζήτημα της Τουρκίας αναφέρθηκε και η Ναταλί Λουαζό, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, επισημαίνοντας πως σε αυτή τη φάση η Ευρώπη δεν έχει απέναντι της μία «λογική» Τουρκία, γι' αυτό και το να έχει κανείς μία θετική ατζέντα με την Τουρκία δεν έχει αποτελέσματα. «Με ολοκληρωτικά καθεστώτα πρέπει να υπάρξουν και δυσάρεστες στιγμές. Δεν μιλάμε για την Ελβετία ή έναν λογικό συνομιλητή αλλά για μία ολοκληρωτική Τουρκία. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε κλασσική διπλωματία», τόνισε η κ. Λουαζό.
Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Σώκου, δημοσιογράφος, Καθημερινή/ Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.